Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja (CROSBI ID 558655)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Šindrak, Zoran ; Dobričević, Nadica ; Družić, Jasmina ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Ana
hrvatski
Kemijski sastav plodova nekih sorata trešanja sa Zagrebačkog područja
Provedeno je istraživanje na sortama ; Regina, Karina, Octavia, Lapins i Sweetheart, uzgajanih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na lokalitetu pokušališta Jazbina u Zagrebu. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti razlike među istraživanim sortama po kemijskom sastavu. Analizirana je kakvoća plodova preko parametara: suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednost i vitamin C. Dobiveni rezultati pokazali su da postoje signifikantne razlike među istraživanim sortama. Sota Karina imala je najmanju količinu suhe tvari (15, 41 %), topljive suhe tvari (14, 83 °Brixa) i ukupnu kiselost (0, 46 %), dok je najveću količinu suhe tvari (19, 41 %) i topljive suhe tvari (18, 50 °Brixa) imala sorta Lapins. Sorta Lapins imala je i najveću pH vrijednost (3, 95) kao i najveći udio C vitamina (23, 66 mg 100g–1 svježe mase). Najmanju količinu vitamina C (9, 66 mg 100g–1 svježe mase) imala je sorta Sweetheart.
Prunus avium L.; sorte trešnje (Regina; Karina; Octavia; Lapins; Sweetheart); kemijska analiza
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of the fruits of some cherry varieties from the Zagreb area
nije evidentirano
Prunus avium L.; cherry varieties (Regina; Karina; Octavia; Lapins and Sweetheart); chemical analysis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1143-1147.
2010.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-6331-79-6
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Grafika Osijek
Podaci o skupu
45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma
predavanje
15.02.2010-19.02.2010
Opatija, Hrvatska