Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka (CROSBI ID 558689)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Ukrainczyk, Marko Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka // Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.). Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2010. str. 71-71

Podaci o odgovornosti

Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Ukrainczyk, Marko

hrvatski

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7 i 10 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvenicje od 20 kHz na stupanj homogenizacije kravljeg mlijeka, kao i prikaz utjecaja različitih promjera sonde na temperaturu kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A=20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t=2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c=1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa "Statistica 8". Mikroskopske slike masnih globula obrađene su "Image J" softverom i raspodjela veličine masnih globula prikazana je Log-N raspodjelom. Statistička značajnost pojedinih utjecaja određena je analizom varijance (ANOVA) i izražena preko p-vrijednosti (p<0, 05). Utjecaj različitih promjera sonde pokazuje značajan utjecaj na povišenje temperature mlijeka. Povišenje amplitude i vremena pokazuje značajan utjecaj na parametre Log-N raspodjele: mod, medijan, maksimum velićine masne globule i varijancu (stupanj homogenizacije).

ultrazvuk; homogenizacija; kravlje mlijeko; temperatura

nije evidentirano

engleski

Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on degree of homogenization and temperature of cow milk

nije evidentirano

ultrasound; homogenization; cow milk; temperature

nije evidentirano

Podaci o prilogu

71-71.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010.

Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana

Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6470-48-8

Podaci o skupu

VIII. Susret mladih kemijskih inženjera 2010.

poster

18.02.2010-19.02.2010

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija