Količina šećera u soku cikle pri organskoj i mineralnoj gnojidbi (CROSBI ID 558717)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Petek, Marko ; Herak Ćustić, Mirjana ; Toth, Nina ; Bujan, Marija ; Slunjski, Sanja
hrvatski
Količina šećera u soku cikle pri organskoj i mineralnoj gnojidbi
U dnevnom obroku ljudi osobito važno mjesto trebala bi zauzimati cikla čija konzumacija pozitivno utječe na poboljšanje i održavanje ljudskog zdravlja. Cikla ima najviše ugljikohidrata od sveg povrća, ali ipak ima malu kalorijsku vrijednost. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi utjecaj organske i mineralne gnojidbe na količinu šećera (°Brix) u soku korijena cikle. U tu svrhu postavljen je trogodišnji poljski gnojidbeni pokus po metodi latinskog kvadrata s četiri tretiranja (kontrola, 50 t stajskog gnoja ha-1, te 500 i 1000 kg NPK 5-20-30 ha-1). Neovisno o godini uzgoja, najmanja količina šećera u soku korijena cikle utvrđena je pri gnojidbi stajskim gnojem (8, 8 °Brix). Najveće vrijednosti količine šećera u soku korijena cikle utvrđene su u drugoj godini istraživanja i kretale su se od 11, 2 do 12, 8 °Brix.
Beta vulgaris var. conditiva; Brix; cikla; gnojidba; sadržaj šećera
nije evidentirano
engleski
Sugar content in red beet juice according to organic and mineral fertilization
nije evidentirano
Beta vulgaris var. conditiva; Brix; fertilization; red beet; sugar content
nije evidentirano
Podaci o prilogu
590-594.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova, 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma, Opatija, Hrvatska
Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-79-6
Podaci o skupu
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozija agronoma
poster
15.02.2010-19.02.2010
Opatija, Hrvatska