Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje (CROSBI ID 558760)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Sudar, Rezica ; Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Nemet, Ivana ; Jurković, Vlatka Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje // Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 108-109

Podaci o odgovornosti

Sudar, Rezica ; Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Nemet, Ivana ; Jurković, Vlatka

hrvatski

Optimizacija ekstrakcije izoflavona iz soje

Soja i sojini proizvodi su najznačajniji izvor izoflavona, dobro proučene skupine fitoestrogena sa brojinim biološkim utjecajima. Tri glavne skupine izoflavona nađene u soji su genistein, daidzein i gliciten i njihovi odgovarajući glukozidi (acetil i malonil). Istraživani su optimalni uvjeti hidrolize i ekstrakcije za određivanje izoflavona iz soje HPLC metodom. Uzorci soje su samljeveni i ekstrahirani etanolom i acetronitrilom dva i tri sata na 60, 85 1000C i 24 sata na sobnoj temperaturi. Acetil i malonil glukozidi su hidrolizirani pomoću HCL koja je dodana u otapalo za ekstrakcijsku. Razdvajanje aglikona je provedeno na HPCL sustavu koji je opremljen kvarternom pumpom, autosamplerom, Nova Pak C18 (Waters) kolonom i fotodiodnim detektorom (200-300nm). Izoflavoni su identificirani iz ekstrakta uzorka prema vremenu zadržavanja u usporedbi sa standardima i kvantificirani postupkom internog standarda (β-naftol)pomoću površine pikova. Dobiveni rezultati ukazuju da su optimalni uvijeti ekstrakcije postignuti sa apsolutnim etanolom koji sadrži koncentriranu HCl kroz dva sata na 600C. Pri ovim uvjetima udio daidzeina je bio od 23, 05 do 38, 14 mg/100g i genisteina od 22, 08 do 45, 00 mg/100g. Ova metoda je jednostavna, brza, selektivna i osjetljiva za analizu ovih komponenti i može biti korisna u programima oplemenjivanja koji su usmjereni na stvaranje kultivara soje sa višim koncentracijama korisnih izoflavona.

soja; izoflavoni; ekstrakcija; daidzein; genistein

nije evidentirano

engleski

Optimization of extraction for isoflavones from soybean

nije evidentirano

soybean; isoflavones; extraction; daidzein; genistein

nije evidentirano

Podaci o prilogu

108-109.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-79-6

Podaci o skupu

45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma

poster

15.02.2010-19.02.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)