Kvaliteta plodova trešanja na pokušalištu Jazbina (CROSBI ID 357065)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Puh, Jelena
Voća, Sandra
hrvatski
Kvaliteta plodova trešanja na pokušalištu Jazbina
Provedeno je istraživanje na sortama ; Regina, Karina, Octavia, Lapins i Sweetheart, uzgajanih u kontinentalnom dijelu Hrvatske, na lokalitetu znanstveno - nastavnog poligona Jazbina u Zagrebu. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti putem kemijskih analiza razlike među istraživanim sortama. Analizirana je kakvoća plodova preko parametara: suha tvar, ukupna kiselost, topljiva suha tvar, pH vrijednosti i vitamin C. Dobiveni rezultati pokazali su da postoje signifikantne razlike među istraživanim sortama. Sota Karina imala je najmanju količinu suhe tvari 15, 41 % , topljive suhe tvari 14, 83 °Brix, i ukupnu kiselost 0, 46 %, dok je najveću količinu suhe tvari 19, 41 %, i topljive suhe tvari 18, 50 °Brix, imala sorta Lapins. Sorta Lapins imala je i najveći pH koji je iznosio 3, 95, kao i najveću količinu C vitamina 23, 66 mg/100g. Najmanju količinu vitamina C imala je sorta Sweetheart 9, 66 mg/100g.
Prunus avium L.; sorte Regina; Karina; Octavia; Lapins; Sweetheart; kemijska analiza.
nije evidentirano
engleski
Sweet cherry fruit quality from the Jazbina location
nije evidentirano
Prunus avium L.; cherry varieties Regina; Karina; Octavia; Lapins and Sweetheart; chemical analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
26.02.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb