Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane (CROSBI ID 357080)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Radičević, Adriana
Galić, Kata
Ščetar, Mario
hrvatski
Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane
Polimerna ambalaža ima značajnu ulogu u očuvanju kvalitete i sigurnosti hrane, bilo svježeg mesa, voća, povrća, bilo njenih poluprerađevina ili gotovih prehrambenih proizvoda. Odabirom polimernog materijala optimalne propusnosti na plinove moguće je značajno povećanje trajnosti uz očuvanje izvorne kvalitete upakiranog proizvoda. U ovom radu istraživat će se permeacijska svojstva kisika (koeficijenti permeabilnosti, difuzije i topljivosti) kroz poliolefinske filmove, linearni polietilen niske gustoće (PE-LLD) i lijevani polipropilen (PPcast), pri različitim temperaturama (+4°C, +20°C, +40°C, +60°C). Propusnost kisika kroz PE-LLD i PPcast filmove povećava se s porastom temperature, a posljedica čega je smanjenje barijernog svojstva i zaštite proizvoda. Koeficijenti permeabilnosti (P), difuzije (D) i topljivosti (S) za PE-LLD i PPcast filmove također se povećavaju s porastom temperature. U usporedbi s PE-LLD filmom, PPcast film pokazuje veći otpor difuziji kisika.
kisik; permeacija; poliolefinski filmovi
nije evidentirano
engleski
Permeation of oxygen through polyolefin films for food packaging
nije evidentirano
oxygen; permeation; polyolefin films
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
02.03.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb