Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane (CROSBI ID 357080)

Ocjenski rad | diplomski rad

Radičević, Adriana Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane / Galić, Kata (mentor); Ščetar, Mario (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Radičević, Adriana

Galić, Kata

Ščetar, Mario

hrvatski

Permeacija kisika kroz poliolefinske filmove za pakiranje hrane

Polimerna ambalaža ima značajnu ulogu u očuvanju kvalitete i sigurnosti hrane, bilo svježeg mesa, voća, povrća, bilo njenih poluprerađevina ili gotovih prehrambenih proizvoda. Odabirom polimernog materijala optimalne propusnosti na plinove moguće je značajno povećanje trajnosti uz očuvanje izvorne kvalitete upakiranog proizvoda. U ovom radu istraživat će se permeacijska svojstva kisika (koeficijenti permeabilnosti, difuzije i topljivosti) kroz poliolefinske filmove, linearni polietilen niske gustoće (PE-LLD) i lijevani polipropilen (PPcast), pri različitim temperaturama (+4°C, +20°C, +40°C, +60°C). Propusnost kisika kroz PE-LLD i PPcast filmove povećava se s porastom temperature, a posljedica čega je smanjenje barijernog svojstva i zaštite proizvoda. Koeficijenti permeabilnosti (P), difuzije (D) i topljivosti (S) za PE-LLD i PPcast filmove također se povećavaju s porastom temperature. U usporedbi s PE-LLD filmom, PPcast film pokazuje veći otpor difuziji kisika.

kisik; permeacija; poliolefinski filmovi

nije evidentirano

engleski

Permeation of oxygen through polyolefin films for food packaging

nije evidentirano

oxygen; permeation; polyolefin films

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

02.03.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija