Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.) (CROSBI ID 558929)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Horvat, Josipa ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Oplanić, Milan ; Žnidarčič, Dragan Fertigation and mulching effect bioactive and nutritive compounds of tomato fruit (Lycopersicon esculentum Mill.) / Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.) // Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 634-638

Podaci o odgovornosti

Horvat, Josipa ; Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Oplanić, Milan ; Žnidarčič, Dragan

hrvatski

Utjecaj malča i prihrane na bioaktivne i nutritivne spojeve ploda rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.)

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različite razine prihrane i vrste malča na koncentraciju likopena, askorbinske kiseline, glukoze, fruktoze i saharoze u plodu rajčice. Povećanjem razine prihrane i korištenjem crnog PE malća povećao se sadržaj likopena u plodu rajčice. Na sadržaj askorbinske kiseline nije utjecala prihrana, ali je primjena crnog PE malča smanjila njen sadržaj. Povećanjem doze prihrane povećao se sadržaj svih istraživanih šećera u plodu. Najveći sadržaj fruktoze i glukoze zabilježen je na golom tlu, a saharoze u plodovima rajčice uzgajane na crnom PE malču.

askorbinska kiselina; crni PE malč; likopen; slama; šećeri

nije evidentirano

engleski

Fertigation and mulching effect bioactive and nutritive compounds of tomato fruit (Lycopersicon esculentum Mill.)

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različite razine prihrane i vrste malča na koncentraciju likopena, askorbinske kiseline, glukoze, fruktoze i saharoze u plodu rajčice. Povećanjem razine prihrane i korištenjem crnog PE malća povećao se sadržaj likopena u plodu rajčice. Na sadržaj askorbinske kiseline nije utjecala prihrana, ali je primjena crnog PE malča smanjila njen sadržaj. Povećanjem doze prihrane povećao se sadržaj svih istraživanih šećera u plodu. Najveći sadržaj fruktoze i glukoze zabilježen je na golom tlu, a saharoze u plodovima rajčice uzgajane na crnom PE malču.

ascorbic acid; black PE mulch; lycopene; straw; sugars

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

634-638.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-79-6

Podaci o skupu

45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma

predavanje

15.02.2010-19.02.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)