Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane (CROSBI ID 559063)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lenart, Lidija ; Lalić, Alojzije
hrvatski
Mogućnosti primjene bakterije Azotobacter chroococcum u proizvodnji biološki ispravne hrane
Azotobacter chroococcum je slobodno živuća bakterija koja posljednjih godina privlači pozornost znanstvenika i poljoprivrednika mnogih zemalja jer veže dušik iz zraka i poboljšava rast biljaka, prinos žitarica, uljarica i povrtlarskih kultura. Osim toga ova bakterija ima odlike fungicida, produkcije biljnih hormona i sposobnost razgradnje pesticida. Zbog navedenih odlika moguća je njezina primjena kao biološkog gnojiva u poljoprivredi. Konačno to je potencijalni mikroorganizam za pročišćavanja zagađene okoline i vraćanje zemljinog zdravlja. U ovom radu proveden je uzgoj bakterije Azotobacter chroococcum u laboratoriju, pripravljeni su čvrsti nosači bakterijske biomase i praćeno je preživljavanje bakterije u pripravcima. Proveden je i vegetacijski pokus uzgoja pivarskog ječma na Poljoprivrednom institutu u Osijeku. Vegetacijskim je pokusom utvrđena apsolutna razlika učinkovitosti načina gnojidbe i genotipa na fizikalne, kemijske i fiziološke osobine ječma.
Azotobacter chroococcum; biološki ispravna hrana; ječam; fiksiranje dušika
S istog skupa objavljena je i knjiga sažetaka, u kojoj se sažetak rada nalazi na stranici 45.
engleski
The possibility of application Azotobacter chroococcum bacteria in the production of biological safety food
nije evidentirano
Azotobacter chroococcum; barley; biological safety food; nitrogen fixing )
nije evidentirano
Podaci o prilogu
108-115.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova III. savjetovanja o proizvodnji i preradi hrane (agroTECH)
Milica, Vilušić
Tuzla:
Podaci o skupu
Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane (3 ; 2008)
poster
21.08.2008-21.08.2008
Gradačac, Bosna i Hercegovina