crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 447527

Zbornik radova

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Funkcionalnostilska raslojenost jezika
( Functional styles of language )
Izvornik: Trenutak sadašnjosti u učenju jezika, Zagreb 16.4.-17.4.1993. / Andrijašević, Marin ; Vrhovac, Yvonne (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo za primijenjenu lingvistiku , 1993. 129-136 (ISBN: 953-96391-25-3).
Skup: Trenutak sadašnjosti u učenju jezika
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 16-17.04.1993.
Ključne riječi: sintaksa; zavisne rečenice; relativne rečenice; odnosne rečenice; funkcionalni stilovi; restriktivne rečenice; nerestriktivne rečenice; ekstraponirane rečenice; odnosna zamjenica; hrvatski; srpskohrvatski jezik
( syntax; subordinate clauses; relative clauses; functional styles; restrictive clauses; non-restrictive clauses; extraposed clauses; relative pronoun; Croatian; Serbo-Croatian )
Sažetak:
Prilikom opisivanja jezika često se zanemaruju razlike između funkcionalnih stilova (novinskog, znanstvenog, administrativno-pravnog, književnog, razgovornog). Najuočljivija razlika je na razini leksika, ali razlike se mogu primijetiti i na sintaktičkoj razini. U ovome članku se na primjeru svojstava relativne ili odnosne rečenice u suvremenom standardnom jeziku pokazuje da postoje razlike između pojedinih funkcionalnih stilova po tome koliko je neko svojstvo izraženije u pojedinom stilu. Pokazuje se da je to neposredno povezano s nekom od općih karakteristika stila kao što su preciznost naspram neodređenosti, jasnoća naspram dvosmislenosti, dotjeranost naspram spontanosti itd. Relativne rečenice su pogodne za praćenje ovakvih pojava jer su izuzetno čest tip zavisne rečenice pa svojim svojstvima i one utječu na oblikovanje karakteristika određenog stila.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Ostalo
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Puni text rada: 447527.FUNKCIONALNOSTILSKA_RASLOJENOST_JEZIKA.PDF (tekst priložen 11. Ožu. 2010. u 15:25 sati)
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 11. Ožu. 2010. u 15:11 sati
Napomene:
Članak je indeksiran u MLA International Bibliography, u Linguistic Bibliography i u Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4