Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida (CROSBI ID 159603)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Muhamedbegović, Benjamin ; Jašić, Midhad ; Budimlić, Asmir ; Stanković, Ivana Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida // Radovi Poljoprivrednog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 1; 261-265

Podaci o odgovornosti

Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Muhamedbegović, Benjamin ; Jašić, Midhad ; Budimlić, Asmir ; Stanković, Ivana

hrvatski

Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida

U primjeni nativnog škroba u prehrambenoj industriji često se javljaju problemi, prije svega zbog visoke retrogradacije te male otpornosti prema visokim temperaturama odnosno miješanju. U svrhu promjene i poboljšanja određenih svojstava škrobova, a time i proširenja njihove primjene u proizvodnji hrane provode se različiti postupci modifikacije. Cilj ovog rada bio je modificirati škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva (želatinizacije, retrogradacije, reološka svojstva te kapacitet bubrenja i topljivost). Škrob tapioke modificiran smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti u odnosu na nativni škrob tapioke. Osim toga, viskoznost paste škroba povisila se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri visokim temperaturama.

škrob tapioke ; modifikacija ; fizikalna svojstva škroba

nije evidentirano

engleski

Preparation of modified tapioca starch with mixture of adipic acid and acetanhydride

nije evidentirano

tapioca starch ; modification ; physical properties of starch

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60 (1)

2010.

261-265

objavljeno

0033-8583

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice