crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 448060

Časopis

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Ekstraponirana relativna rečenica
( The extraposed relative clause )
Izvornik: Suvremena lingvistika (0586-0296) 18 (1992), 34; 133-144
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: sintaksa; semantika; pragmatika; relativna rečenica; relativne zamjenice; analiza korpusa; funkcionalni stilovi; ekstraponirane relativne rečenice; restriktivne rečenice; nerestriktivne rečenice; atribut; hrvatski; srpskohrvatski jezik
( syntax; semantics; pragmatics; relative clause; relative pronouns; corpus analysis; functional styles; extraposed relative clauses; restrictive clauses; non-restrictive clauses; attribute; Croatian; Serbo-Croatian )
Sažetak:
U članku se na osnovi analize korpusa ispituje učestalost jednog posebnog tipa relativnih rečenica. Riječ je o relativnim rečenicama koje ne stoje uz riječ na koju se odnose, nego su odvojene od nje. Zato se nazivaju "ekstraponirane". Promatra se koliko se pojavljuju u pojedinom funkcionalnom stilu, zatim koliko je njihovo pojavljivane vezano za pojedini relativizator (npr. za "koji", "što", "tko", "kad", "kako"). Razmatra se što sve uzrokuje ekstrapoziciju, i kakav je utjecaj prisutnosti imenice u antecedentu na mogućnost ekstraponiranja odnosne rečenice. Opisuju se i učinci ekstrapozicije, npr. da može prouzrokovati dvosmislenost. Ekstrapozicija ima i svojih prednosti: pridonosi izgradnji funkcionalne rečenične perspektive, a u slučajevima kad odnosna rečenica uvodi drugu zavisnu rečenicu ekstrapozicija pomaže da se očuva koherencija nadređene rečenice. Korpus pokazuje da među ekstraponiranim rečenicama ima i zamjetan broj restriktivnih, što je u suprotnosti s tvrdnjama na koje se dosad nailazilo u literaturi, a koje su ekstrapoziciju vezivale za nerestriktivne rečenice.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Puni text rada: 448060.EKSTRAPONIRANA_RELATIVNA_RECENICA.PDF (tekst priložen 22. Tra. 2012. u 17:59 sati)
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Ekstraponirana relativna rečenica
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 15. Ožu. 2010. u 17:57 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4