Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku (CROSBI ID 357492)

Ocjenski rad | diplomski rad

Profozić, Sanja Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku / Matijević, Bojan (mentor); Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, . 2009

Podaci o odgovornosti

Profozić, Sanja

Matijević, Bojan

hrvatski

Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku

Hidrolizom laktoze dobiju se šećeri koji su slađi, lakše fermentiraju i apsorbiraju se u probavnom traktu ljudi. Svrha ovog rada je ispitati utjecaj hidrolize laktoze na aktivnost i rast probiotičke bakterije Lactobacillus acidophilus La-5 u mlijeku. Hidroliza laktoze je provedena pomoću enzima β-D-galaktozidaze dobivene iz kvasca Kluyveromyces marxianus var. lactis, pri temperaturi od 37 °C. Nakon hidrolize laktoze mlijeko je inokulirano s monokulturom Lactobacillus acidophilus La-5, a fermentacija je provedena pri 37 °C. Tijekom fermentacije mlijeka praćena je titracijska kiselost, pH-vrijednost i broj živih stanica. Fermentacija mlijeka s Lactobacillus acidophilus La-5 bila je brža kod mlijeka s hidroliziranom laktozom u odnosu na fermentaciju mlijeka s nehidroliziranom laktozom. Porast broja živih bakterijskih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 na kraju fermentacije bio je bolji u mlijeku s hidroliziranom laktozom (log CFU/mL = 9, 93) u odnosu na onu s nehidroliziranom (log CFU/mL = 9, 46). Lactobacillus acidophilus La-5 dobro preživljava u fermentiranom mlijeku bez obzira na hidroliziranu laktozu i njegov broj je tijekom 28 dana čuvanja bio iznad terapijskog minimuma u svim uzorcima.

Lactobacillus acidophilus La-5; mlijeko; hidroliza laktoze; fermentacija

nije evidentirano

engleski

The influence of enzyme-hydrolyzed lactose on fermentation and survival of bacteria Lactobacillus acidophilus in milk

nije evidentirano

Lactobacillus acidophilus La-5; milk; lactose hydrolysis; fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

18.12.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Karlovcu

Karlovac

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija