Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku (CROSBI ID 357492)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Profozić, Sanja
Matijević, Bojan
hrvatski
Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze na fermentaciju i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u mlijeku
Hidrolizom laktoze dobiju se šećeri koji su slađi, lakše fermentiraju i apsorbiraju se u probavnom traktu ljudi. Svrha ovog rada je ispitati utjecaj hidrolize laktoze na aktivnost i rast probiotičke bakterije Lactobacillus acidophilus La-5 u mlijeku. Hidroliza laktoze je provedena pomoću enzima β-D-galaktozidaze dobivene iz kvasca Kluyveromyces marxianus var. lactis, pri temperaturi od 37 °C. Nakon hidrolize laktoze mlijeko je inokulirano s monokulturom Lactobacillus acidophilus La-5, a fermentacija je provedena pri 37 °C. Tijekom fermentacije mlijeka praćena je titracijska kiselost, pH-vrijednost i broj živih stanica. Fermentacija mlijeka s Lactobacillus acidophilus La-5 bila je brža kod mlijeka s hidroliziranom laktozom u odnosu na fermentaciju mlijeka s nehidroliziranom laktozom. Porast broja živih bakterijskih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 na kraju fermentacije bio je bolji u mlijeku s hidroliziranom laktozom (log CFU/mL = 9, 93) u odnosu na onu s nehidroliziranom (log CFU/mL = 9, 46). Lactobacillus acidophilus La-5 dobro preživljava u fermentiranom mlijeku bez obzira na hidroliziranu laktozu i njegov broj je tijekom 28 dana čuvanja bio iznad terapijskog minimuma u svim uzorcima.
Lactobacillus acidophilus La-5; mlijeko; hidroliza laktoze; fermentacija
nije evidentirano
engleski
The influence of enzyme-hydrolyzed lactose on fermentation and survival of bacteria Lactobacillus acidophilus in milk
nije evidentirano
Lactobacillus acidophilus La-5; milk; lactose hydrolysis; fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
18.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Karlovcu
Karlovac