Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka (CROSBI ID 357594)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tolić, Mandica Tamara
Vahčić, Nada
hrvatski
Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka
Mlijeko označava prirodni sekret mliječne žlijezde životinja iz uzgoja, dobiven jednom ili više mužnji, kojemu nije ništa dodano niti oduzeto. Osnovni sastojci mlijeka su voda, mliječna mast, proteini, laktoza i mineralne tvari. Mlijeko i mliječni proizvodi su izuzetno važne namirnice u prehrani ljudi zbog prehrambenih i terapeutskih svojstava te ih zbog toga treba unositi u preporučenim količinama. Kontrolu kvalitete potrebno je provoditi u svim fazama prerade mlijeka kako bi potrošaču osigurali mlijeko vrhunske kvalitete. Infracrvena spektroskopija je najraširenija metoda za kvalitativnu i kvantitativnu analizu, ali se može koristiti i za utvrđivanje ukupnog broja bakterija u sirovom mlijeku. Cilj ovog rada je bio analiza kvalitete «Dukat» pasteriziranog mlijeka na uređaju MilkoScan FT 120. Utvrđeno je da pasterizirano mlijeko zadovoljava sve zahtjeve važećih Pravilnika u Republici Hrvatskoj.
infracrvena spektroskopija ; mlijeko ; bjelančevine ; mast ; laktoza
nije evidentirano
engleski
Quality control of pasteurized milk
nije evidentirano
infrared spectroscopy ; milk ; proteins ; fat ; lactose
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
02.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb