Senzorska analiza voćnog soka od jagode (CROSBI ID 357598)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Linardić, Ivana
Vahčić, Nada
hrvatski
Senzorska analiza voćnog soka od jagode
Senzorska analiza je znanstvena disciplina kojom se pomocu osjetila analiziraju i mjere karakteristike hrane. Jedna od metoda senzorskih analiza je deskriptivna analiza. To jepostupak opisivanja svojstava proizvoda gdje se u obzir uzima svaki zapaženi osjet- vizualni, slušni, olfaktorni i kinesteticki. Kvantitativna deskriptivna metoda najrazvijenija je metoda deskriptivne analize. Kod ove metode poboljšani su svi nedostaci prethodnih metoda, te se više pažnje poklanja terminologiji i statistickoj obradi podataka. Najveca prednost kvantitativne deskriptivne analize je graficko prikazivanje rezultata. Rezultati se prikazuju pomocu grafova tzv. paukovih mreža koje su vrlo razumljive i jednostavne a mogu služiti i kao standard za daljnja istraživanja istih ili slicnih proizvoda. Metoda primjene na senzorsku procjenu vocnog soka od jagode pokazala je da su dobivene razlicitosti rezultat razlicitih tehnoloških procesa.
senzorska analiza; deskriptivna analiza; QDA metoda
nije evidentirano
engleski
Sensory analysis of strawberry juice
nije evidentirano
sensory analysis; descriptive analysis; QDA method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
15.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb