Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biološka stabilizacija vina (CROSBI ID 357612)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vicković, Sanja Biološka stabilizacija vina / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Vicković, Sanja

Zechner-Krpan, Vesna

hrvatski

Biološka stabilizacija vina

Vino je proizvod dobiven alkohonim vrenjem mošta od svježeg grožđa plemenite vinove loze Vitis vinifera. Ispravno proizvedeno i stručno odnjegovano, a uz odgovarajući sastav i dobra organoleptička svojstva, vino pokazuje dobur stavilnost. Stabilno vino je vino koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se u pormjenjivim uvjetima ne zamuti. Zamućenja u vinu mogu biti posljedica taloženja sastojaka vina (proteini i soli vinske kiseline)zbog promjenjivih uvjeta čuvanja vina ili posljedica rada mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje i mane vina. Biološka stavilizacija vina je zaštita od nepoželjnog djelovanja mikroorganizama odnosno zaštita od naknadnog vrenja. Metode biološke stabilizacije kreću se od primjene selektiranih kvasaca preko upotrebe sumpornog dioksida i drugih enoloških sredstava do EK-filtracije ili pasterizacije. Nakon provedenog postupka stabilizacije, vrši se provjera mutnoće vina. Pozitivni rezultati ukazuju na potrebu provedbe postpaka bistrenja i filtracije.

vino; stabilnost vina; biološka stabilnost vina

nije evidentirano

engleski

Biological wine stabilization

nije evidentirano

wine; wine stability; biological stabilization of wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

23.06.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija