Biološka stabilizacija vina (CROSBI ID 357612)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vicković, Sanja
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Biološka stabilizacija vina
Vino je proizvod dobiven alkohonim vrenjem mošta od svježeg grožđa plemenite vinove loze Vitis vinifera. Ispravno proizvedeno i stručno odnjegovano, a uz odgovarajući sastav i dobra organoleptička svojstva, vino pokazuje dobur stavilnost. Stabilno vino je vino koje je zaštićeno od naknadnog vrenja i koje se u pormjenjivim uvjetima ne zamuti. Zamućenja u vinu mogu biti posljedica taloženja sastojaka vina (proteini i soli vinske kiseline)zbog promjenjivih uvjeta čuvanja vina ili posljedica rada mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje i mane vina. Biološka stavilizacija vina je zaštita od nepoželjnog djelovanja mikroorganizama odnosno zaštita od naknadnog vrenja. Metode biološke stabilizacije kreću se od primjene selektiranih kvasaca preko upotrebe sumpornog dioksida i drugih enoloških sredstava do EK-filtracije ili pasterizacije. Nakon provedenog postupka stabilizacije, vrši se provjera mutnoće vina. Pozitivni rezultati ukazuju na potrebu provedbe postpaka bistrenja i filtracije.
vino; stabilnost vina; biološka stabilnost vina
nije evidentirano
engleski
Biological wine stabilization
nije evidentirano
wine; wine stability; biological stabilization of wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
23.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb