Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice (CROSBI ID 357613)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Matijašec, Mateja Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Matijašec, Mateja

Marković, Ksenija

hrvatski

Pregled metoda određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice

Antioksidansi u hrani imaju važnu ulogu u zaštiti zdravlja. Znanstveni dokazi pokazuju da antioksidansi smanjuju rizik od kroničnih oboljenja uključujući karcinom i bolesti srca. Antioksidansi koji se nalaze u rajčici su likopen, askorbinska kiselina i fenolni spojevi. Za određivanje antioksidativne aktivnosti rajčice koriste se različite metode. Metode se obično temelje na sprečavanju nakupljanja oksidiranih produkata budući da je nastajanje slobodnih radikala inhibirano dodatkom antioksidansa pri čemu dolazi do „gašenja“ slobodnih radikala. Svrha ovog rada je bila, temeljem znanstvene literature, obraditi tematiku određivanja antioksidativne aktivnosti rajčice te dati kratki pregled metoda određivanja. Metode koje se najčešće koriste za određivanje antioksidativne aktivnosti rajčice su ABTS, DPPH, FRAP i ORAC no postoji i velik broj novih metoda koje daju točnije rezultate.

antioksidativna aktivnost rajčice; ABTS; DPPH; FRAP; ORAC

nije evidentirano

engleski

Overview of the methods for determination of tomato antioxidant activity

nije evidentirano

ABTS; DPPH; FRAP; ORAC; tomato antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

01.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija