Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Unos masti i masnih kiselina studentske populacije određen dvjema metodama (CROSBI ID 331436)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šimunić, Valentina Unos masti i masnih kiselina studentske populacije određen dvjema metodama / Mandić, Milena L. (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2000

Podaci o odgovornosti

Šimunić, Valentina

Mandić, Milena L.

hrvatski

Unos masti i masnih kiselina studentske populacije određen dvjema metodama

Ispitivanje je provedeno na studenstkoj populaciji koja se hrani u studentskom restoranu i kod kuće. U ispitivanju je sudjelovalo 125 ispitanika, od čega 74 djevojke i 51 muškarac. Zadatak je bio odrediti unos masti i masnih kiselina. Dijetetička ispitivanja vršena su metodom sedmodnevnog vaganja i bilježenja (7DR), te metodom baziranom na prehrambenom upitniku (FFQ). Ispitivanje je vršeno u zimskom periodu. Na osnovi prikupljenih podataka, te podataka iz tablica o sastavu namirnicai pića izračunat je unos masti i masnih kiselina. Rezultati dobiveni objema metodama se podudaraju i pokazuju da je udio energije iz masti kod ispitanika viši od preporučenih 30%. Također, udio zasićenih masnih kiselina viši je od dozvoljenih 10%, no unos kolesterola je ispod maksimalno dozvoljenih vrijednosti (300 mg).

mast; masne kiseline; unos

nije evidentirano

engleski

Intake of fat and fatty acids in a student population as determined by two methods

nije evidentirano

fat; fatty acids; intake

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

17.11.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

nije evidentirano