Unos masti i masnih kiselina studentske populacije određen dvjema metodama (CROSBI ID 331436)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šimunić, Valentina
Mandić, Milena L.
hrvatski
Unos masti i masnih kiselina studentske populacije određen dvjema metodama
Ispitivanje je provedeno na studenstkoj populaciji koja se hrani u studentskom restoranu i kod kuće. U ispitivanju je sudjelovalo 125 ispitanika, od čega 74 djevojke i 51 muškarac. Zadatak je bio odrediti unos masti i masnih kiselina. Dijetetička ispitivanja vršena su metodom sedmodnevnog vaganja i bilježenja (7DR), te metodom baziranom na prehrambenom upitniku (FFQ). Ispitivanje je vršeno u zimskom periodu. Na osnovi prikupljenih podataka, te podataka iz tablica o sastavu namirnicai pića izračunat je unos masti i masnih kiselina. Rezultati dobiveni objema metodama se podudaraju i pokazuju da je udio energije iz masti kod ispitanika viši od preporučenih 30%. Također, udio zasićenih masnih kiselina viši je od dozvoljenih 10%, no unos kolesterola je ispod maksimalno dozvoljenih vrijednosti (300 mg).
mast; masne kiseline; unos
nije evidentirano
engleski
Intake of fat and fatty acids in a student population as determined by two methods
nije evidentirano
fat; fatty acids; intake
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
17.11.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek