Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke (CROSBI ID 160778)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Rimac Brnčić, Suzana ; Lelas, Vesna ; Herceg, Zoran ; Badanjak, Marija Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke // Mljekarstvo, 60 (2010), 1; 3-9

Podaci o odgovornosti

Rimac Brnčić, Suzana ; Lelas, Vesna ; Herceg, Zoran ; Badanjak, Marija

hrvatski

Izoterme sorpcije vode dehidratiranih proteina sirutke

Izoterme sorpcije vode opisuju odnos između udjela vode suhog materijala (hrane) i relativne vlažnosti okoline. U skladu s dobivenim podacima optimiraju se uvjeti procesa sušenja, pakiranja i skladištenja hrane koji će omogućiti maksimalno zadržavanje njene arome, boje, teksture te nutritivne i biološke vrijednosti. Svrha ovoga rada bila je utvrditi ravnotežnu koncentraciju vode i aktiviteta vode, te vrijednost monosloja dva komercijalna izolata proteina sirutke u prahu prije i nakon tribomehaničke mikronizacije, odnosno enzimske hidrolize. Istovremeno je bilo potrebno odabrati jednadžbu koja najbolje odgovara eksperimentalnim podacima. Ravnotežna koncentracija vode u ispitivanim uzorcima određena je standardnom gravimetrijskom metodom pri 20 °C u rasponu aktiviteta vode od 0, 11 do 0, 75. Vrijednosti monosloja izračunate su primjenom dva modela: Brunauer-Emmett-Teller (BET) i Guggenheim-Anderson-de Boer (GAB). Rezultati su pokazali da tribomehanički tretirani izolati proteina sirutke, odnosno hidrolizati proteina imaju niže vrijednosti monosloja, ali i veći pripadajući aktivitet vode. To znači da se, iako imaju manji udio vode, mogu čuvati u uvjetima veće relativne vlažnosti zraka u odnosu na netretirane uzorke. BET model pokazao se prikladnim kod određivanja monosloja u području aktiviteta vode od 0, 11- 0, 54, dok je GAB model moguće primijeniti za područje aktiviteta do 0, 75.

proteini sirutke; izoterme sorpcije vode

nije evidentirano

engleski

Moisture sorption isotherms of dehydrated whey proteins

nije evidentirano

whey protein; water sorption isotherm

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60 (1)

2010.

3-9

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Indeksiranost