Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 160847)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 59 (2010), 11; 539-544

Podaci o odgovornosti

Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven

hrvatski

Princip rada i primjena visokih tlakova u prehrambenoj industriji

Primjena visokog tlaka kao nove netoplinske metode obrade namirnica u prehrambenoj industriji nalazi sve veću primjenu u svim fazama proizvodnje. Ova nova tehnologija doživljava svoj najveći tehnološki napredak tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. Glavna prednost obrade visokim tlakom u odnosu na konvencionalne metode obrade je u kraćem vremenu obrade koja se u većini slučajeva kreće u vremenskom intervalu od nekoliko sekundi do 30 minuta. Obrada krute ili tekuće namirnice sa ili bez ambalažnog materijala provodi se pri temperaturama koje su u rasponu od 5 – 90 °C, pri tlakovima između 50 – 1000 MPa. Tlakovi se jednoliko prenose po cijelom volumenu namirnice neovisno o njenim dimenzijama i obliku. Svi navedeni parametri procesa zajednički pridonose očuvanju karakteristika obrađenog proizvoda u smislu minimalnih promjena na teksturnim, senzorskim, organoleptičkim i nutritivnim svojstvima. Cilj ovoga rada je prikazati princip rada uređaja visokog tlaka i njegov efekt na široki spektar operacija u modernoj prehrambenoj industriji.

visoki tlak; cilindar; prehrambena tehnologija

nije evidentirano

engleski

Working principle and using of high pressures in food industry

nije evidentirano

high pressure; cylinder; food technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (11)

2010.

539-544

objavljeno

0022-9830

Povezanost rada

nije evidentirano

Indeksiranost