Terroir: kako je mjesto postalo kultura (uz kulturnoantropološko istraživanje obiteljske proizvodnje alkoholnih pića) (CROSBI ID 40921)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Belaj, Melanija
hrvatski
Terroir: kako je mjesto postalo kultura (uz kulturnoantropološko istraživanje obiteljske proizvodnje alkoholnih pića)
U radu se promišlja pojam terroir koji izvorno dolazi iz francuskog jezika i označava tlo, zemlju, rodni kraj. Inače, taj pojam vezuje se uz vino i u tom slučaju njegova oznaka u enološkom smislu obilježava zemljopisna, klimatska odnosno fizička i prirodna svojstva nekog kraja iz kojega određeno vino dolazi. No u ovome radu osvrnula sam se na kulturnoantropološke radove koji u okviru antropologije hrane pojam terroir promišljaju vezujući ga uz oznaku zemljopisnog porijekla, lokalnu hranu, tradiciju, turizam koji se temelji na tradicijskom nasljeđu. Spomenuti pristupi naglasak stavljaju na tradicijske aspekte lokalnog proizvoda, podrazumijevajući pritom zajedničko zemljopisno područje ali kao važnu karakteristiku proizvoda ističu prijenos znanja ili vještinu pripreme određene hrane ili pića. U tom smislu podrazumijevaju simboličku, emotivnu i povijesnu osobitost određenog proizvoda, njegovu upisanost u lokalnu kulturu i život zajednice. Dakle – pojam koji u etimologiji riječi nosi prostornu oznaku i koji se temelji na fizičkim prirodnim oznakama/granicama određenog prostora – promišlja se kao proces u vremenu čije granice se konstruiraju i definiraju kroz simboličku, emocionalnu, kulturnu i društvenu dimenziju. Osim toga, sličan postupak i definicija spomenutog pojma prisutna je i u studijama iz područja kulinarskog i vinskog turizma. Oslanjajući se na navedena promišljanja pojma terroir u radu sam se usredotočila na prikaz kulture obiteljske proizvodnje i uživanja alkohola u okviru turističke ponude Zagrebačke županije
terroir, obiteljska proizvodnja, alkoholna pića, turizam
nije evidentirano
engleski
Terroir: how the place became culture (cultural and anthropological study of family production of alcoholic beverages)
nije evidentirano
terroir, family production, alcoholic beverages, toursim
nije evidentirano
Podaci o prilogu
151-164.
objavljeno
Podaci o knjizi
MJESTO, NEMJESTO.Interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture
Čapo, Jasna ; Gulin Zrnić, Valentina
Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Znanstvenoraziskovalni center SAZU, Inštitut za antropološke in prostorske študije
2011.
978-953-6020-60-7