Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Konverzija laktoze u mliječnu kiselinu fermentacijom mlijeka različitim mikrobnim kulturama (CROSBI ID 357936)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vinko, Ivana Konverzija laktoze u mliječnu kiselinu fermentacijom mlijeka različitim mikrobnim kulturama / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Vinko, Ivana

Božanić, Rajka

hrvatski

Konverzija laktoze u mliječnu kiselinu fermentacijom mlijeka različitim mikrobnim kulturama

Cilj ovog istraživanja bio je pratiti promjene udjela laktoze i mliječne kiseline, te pH i °SH u mlijeku prije fermentacije te u fermentiranim mliječnim proizvodima koji su čuvani u hladnjaku na 8°C jedan i 28 dana. Istraživanje je obuhvatilo 5 različitih tipova uzoraka: jogurt, jogurt sa povišenom količinom laktoze, bifido mlijeko, kiselo vrhnje i kiselo mlijeko. Udjel laktoze je određivan enzimskom metodom. Rezultati su pokazali da termofilne kulture tijekom fermentacije konvertiraju znatno više laktoze u mliječnu kiselinu (oko 30%), u odnosu na mezofilne kulture (16-20%). Terapijska kultura vrste Bifidobacterium, treba dulje vrijeme prilagodbe za fermentaciju laktoze u mlijeku, pa je stoga konvertirala najmanji udio laktoze (svega 15% nakon prvog dana čuvanja, a nakon 28 dana čuvanja oko 19%). Enzimska metoda, primjenjena u ovom radu, ne daje pouzdane rezultate istraživanja udjela laktoze u proizvodima dobivenim fermentacijom mlijeka mezofilnim kulturama.

laktoza; fermentacija; enzimska metoda; mliječna kiselina; fermentirani mliječni proizvodi

nije evidentirano

engleski

Fermentative conversion of lactose in milk to lactic acid using various microbial cultures

nije evidentirano

lactose; fermentation; enzymatic method; lactic acid; fermented milk proucts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

30.03.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija