Konverzija laktoze u mliječnu kiselinu fermentacijom mlijeka različitim mikrobnim kulturama (CROSBI ID 357936)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vinko, Ivana
Božanić, Rajka
hrvatski
Konverzija laktoze u mliječnu kiselinu fermentacijom mlijeka različitim mikrobnim kulturama
Cilj ovog istraživanja bio je pratiti promjene udjela laktoze i mliječne kiseline, te pH i °SH u mlijeku prije fermentacije te u fermentiranim mliječnim proizvodima koji su čuvani u hladnjaku na 8°C jedan i 28 dana. Istraživanje je obuhvatilo 5 različitih tipova uzoraka: jogurt, jogurt sa povišenom količinom laktoze, bifido mlijeko, kiselo vrhnje i kiselo mlijeko. Udjel laktoze je određivan enzimskom metodom. Rezultati su pokazali da termofilne kulture tijekom fermentacije konvertiraju znatno više laktoze u mliječnu kiselinu (oko 30%), u odnosu na mezofilne kulture (16-20%). Terapijska kultura vrste Bifidobacterium, treba dulje vrijeme prilagodbe za fermentaciju laktoze u mlijeku, pa je stoga konvertirala najmanji udio laktoze (svega 15% nakon prvog dana čuvanja, a nakon 28 dana čuvanja oko 19%). Enzimska metoda, primjenjena u ovom radu, ne daje pouzdane rezultate istraživanja udjela laktoze u proizvodima dobivenim fermentacijom mlijeka mezofilnim kulturama.
laktoza; fermentacija; enzimska metoda; mliječna kiselina; fermentirani mliječni proizvodi
nije evidentirano
engleski
Fermentative conversion of lactose in milk to lactic acid using various microbial cultures
nije evidentirano
lactose; fermentation; enzymatic method; lactic acid; fermented milk proucts
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
30.03.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb