Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 358318)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grzunov, Tomislav Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Grzunov, Tomislav

Slavica, Anita

hrvatski

Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T

U ovom je radu testirana prikladnost odabranih kvantitativnih analitičkih metoda za praćenje nekih parametara bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T. Odabrane metode za određivanje koncentracije škroba, reducirajućih šećera, glukoze i mliječne kiseline prikladne su za praćenje pobrojenih parametara tijekom tzv. SSF bioprocesa. L. amylovorus DSM 20531T raste bez faze prilagodbe na čvrstim vlažnim česticama kukuruznog brašna i simultano provodi hidrolizu škroba i fermentaciju glukoze do mliječne kiseline. Učinkovitost hidrolize škroba iz kukuruznog brašna iznosi 80%, a učinkovitost fermentacije hidrolizom nastale glukoze do mliječne kiseline iznosi 40%. Primarnim matematičkim modelom, kojim su opisane promjene koncentracije supstrata i promjene koncentracije mliječne kiseline kod submerznih bioprocesa s niskom i visokom početnom koncentracijom ugljikohidrata različite kompleksnosti, dobro se opisuju promjene koncentracije škroba - glukoze i mliječne kiseline tijekom tzv. sssf bioprocesa provedenog u gustoj suspenziji kukuruznog brašna uz pomoć L. amylovorus DSM 20531T.

simultana hidroliza škroba i fermentacija glukoze do mliječne kiseline (SSF); bioprocesi koji se provode na polučvrstim supstratima (sssf); Lactobacillus amylovorus; matematički model

nije evidentirano

engleski

Semi-solid state fermentation bioproces for production of lactic acid by amylolytic bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T

nije evidentirano

simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose to lactic acid (SSF); semi-solid state fermentation (sssf); Lactobacillus amylovorus; mathematical model

nije evidentirano

Podaci o izdanju

96

12.11.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija