Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 358318)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grzunov, Tomislav
Slavica, Anita
hrvatski
Bioproces proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
U ovom je radu testirana prikladnost odabranih kvantitativnih analitičkih metoda za praćenje nekih parametara bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline na polučvrstom supstratu s pomoću amilolitičke bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T. Odabrane metode za određivanje koncentracije škroba, reducirajućih šećera, glukoze i mliječne kiseline prikladne su za praćenje pobrojenih parametara tijekom tzv. SSF bioprocesa. L. amylovorus DSM 20531T raste bez faze prilagodbe na čvrstim vlažnim česticama kukuruznog brašna i simultano provodi hidrolizu škroba i fermentaciju glukoze do mliječne kiseline. Učinkovitost hidrolize škroba iz kukuruznog brašna iznosi 80%, a učinkovitost fermentacije hidrolizom nastale glukoze do mliječne kiseline iznosi 40%. Primarnim matematičkim modelom, kojim su opisane promjene koncentracije supstrata i promjene koncentracije mliječne kiseline kod submerznih bioprocesa s niskom i visokom početnom koncentracijom ugljikohidrata različite kompleksnosti, dobro se opisuju promjene koncentracije škroba - glukoze i mliječne kiseline tijekom tzv. sssf bioprocesa provedenog u gustoj suspenziji kukuruznog brašna uz pomoć L. amylovorus DSM 20531T.
simultana hidroliza škroba i fermentacija glukoze do mliječne kiseline (SSF); bioprocesi koji se provode na polučvrstim supstratima (sssf); Lactobacillus amylovorus; matematički model
nije evidentirano
engleski
Semi-solid state fermentation bioproces for production of lactic acid by amylolytic bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
nije evidentirano
simultaneous hydrolysis of starch and fermentation of glucose to lactic acid (SSF); semi-solid state fermentation (sssf); Lactobacillus amylovorus; mathematical model
nije evidentirano
Podaci o izdanju
96
12.11.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb