Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae (CROSBI ID 358471)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Galović, Petra
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Karakterizacija ß-1, 3-glukana izoliranog različitim metodama iz kvasca Saccharomyces cerevisiae
β-glukan, homopolimer glukoze, ima sposobnost regulacije imunološkog sustava. Stanična stijenka pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae dostupan je izvor β-1, 3-glukana. Glukan iz kvasca zaostalog nakon proizvodnje piva je izoliran trima različitim metodama, te osušen: na zraku, liofilizacijom i raspršivanjem. U tako dobivenim preparatima β-glukana određivana je veličina čestica, kapacitet vezanja vode i ulja, sposobnost bubrenja, biološka aktivnost, elektronskom mikroskopijom utvrđena im je mikrostruktura, te je napravljena FT-IR spektroskopija za karakterizaciju glukana.
β-glukan; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
engleski
Characterization of β-1, 3-glucan isolated by diferent methods from yeast Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
β-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae
nije evidentirano
Podaci o izdanju
75
04.04.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb