Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca (CROSBI ID 358479)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Burazer, Sanja
Zechner-Krpan, Vesna
hrvatski
Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca
β–glukan, homopolimer glukoze, poznat je po stimulaciji imunološkog sustava ljudi i životinja. Izolacijom iz kvasca Saccharomyces cerevisiae zaostalog nakon proizvodnje piva, smanjuje se negativni utjecaj pivovara na okoliš, a β–glukan postaje visokovrijedna sirovina za mnoge farmaceutske, medicinske, kozmetičke, veterinarske i prehrambene pripravke. Svrha ovog diplomskog rada bila je izolacija homogenog, neaglomeriranog, mikročestičnog β–glukana. Kombinacijom tehnoloških postupaka ultrazvučne obrade i sušenja raspršivanjem dobivene su mikročestice dimenzija 1–2 μm za koje je u literaturi dokazano da imaju najbolju biološku aktivnost.
β-glukan; mikročestice; pivski kvasac; biološka aktivnost; sušenje raspršivanjem
nije evidentirano
engleski
Preparation of β-glucan microparticles from brewer's yeast using spray drying method
nije evidentirano
β-glucan; microparticles; Saccharomyces cerevisiae; biological activity; spray-drying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
04.04.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb