Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca (CROSBI ID 358479)

Ocjenski rad | diplomski rad

Burazer, Sanja Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca / Zechner-Krpan, Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2007

Podaci o odgovornosti

Burazer, Sanja

Zechner-Krpan, Vesna

hrvatski

Upotreba metode sušenja raspršivanjem za dobivanje mikročestica ß-glukana iz pivskog kvasca

β–glukan, homopolimer glukoze, poznat je po stimulaciji imunološkog sustava ljudi i životinja. Izolacijom iz kvasca Saccharomyces cerevisiae zaostalog nakon proizvodnje piva, smanjuje se negativni utjecaj pivovara na okoliš, a β–glukan postaje visokovrijedna sirovina za mnoge farmaceutske, medicinske, kozmetičke, veterinarske i prehrambene pripravke. Svrha ovog diplomskog rada bila je izolacija homogenog, neaglomeriranog, mikročestičnog β–glukana. Kombinacijom tehnoloških postupaka ultrazvučne obrade i sušenja raspršivanjem dobivene su mikročestice dimenzija 1–2 μm za koje je u literaturi dokazano da imaju najbolju biološku aktivnost.

β-glukan; mikročestice; pivski kvasac; biološka aktivnost; sušenje raspršivanjem

nije evidentirano

engleski

Preparation of β-glucan microparticles from brewer's yeast using spray drying method

nije evidentirano

β-glucan; microparticles; Saccharomyces cerevisiae; biological activity; spray-drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66

04.04.2007.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija