Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativno i antimikrobno djelovanje eteričnog ulja i ekstrakta lavande (CROSBI ID 358505)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Greblo, Kristina Antioksidativno i antimikrobno djelovanje eteričnog ulja i ekstrakta lavande / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Greblo, Kristina

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Antioksidativno i antimikrobno djelovanje eteričnog ulja i ekstrakta lavande

U etanolnim i acetonskim ekstraktima sušene lavande s četiri različita područja Republike Hrvatske: (Vižinada, Fužine, Hvar, Donja Bistra) istraživani su ukupni fenoli, flavonoidi, neflavonoidi, antioksidacijski kapacitet te antimikrobna aktivnost. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su spektrofotometrijski, antioksidacijski kapacitet DPPH i FRAP metodom, dok je antimikrobno djelovanje (ekstrakata i eteričnih ulja lavande) provedeno na bakterijama Staphyloccocus aureus i Escherichia coli. Prema rezultatima istraživanja tlo i klimatski uvjeti značajno utječu na količinu fenolnih spojeva lavande, a u ukupnoj količini fenola prevladavaju neflavonoidi. Lavanda s primorskog područja RH sadrži značajno veće količine fenolnih spojeva, te ima veći antioksidacijski kapacitet i antimikrobno djelovanje. Eterična ulja imaju značajnu antimikrobnu aktivnost, čak značajno veću u odnosu na ekstrakte lavande.

lavanda; eterična ulja; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; antimikrobna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Antioxidant and antimicrobial activity of essential oils and extracts of lavander

nije evidentirano

lavander; essential oils; polyphenols; antioxidant capacity; antimicrobial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

17.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija