Antioksidativno i antimikrobno djelovanje eteričnog ulja i ekstrakta lavande (CROSBI ID 358505)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Greblo, Kristina
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Antioksidativno i antimikrobno djelovanje eteričnog ulja i ekstrakta lavande
U etanolnim i acetonskim ekstraktima sušene lavande s četiri različita područja Republike Hrvatske: (Vižinada, Fužine, Hvar, Donja Bistra) istraživani su ukupni fenoli, flavonoidi, neflavonoidi, antioksidacijski kapacitet te antimikrobna aktivnost. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su spektrofotometrijski, antioksidacijski kapacitet DPPH i FRAP metodom, dok je antimikrobno djelovanje (ekstrakata i eteričnih ulja lavande) provedeno na bakterijama Staphyloccocus aureus i Escherichia coli. Prema rezultatima istraživanja tlo i klimatski uvjeti značajno utječu na količinu fenolnih spojeva lavande, a u ukupnoj količini fenola prevladavaju neflavonoidi. Lavanda s primorskog područja RH sadrži značajno veće količine fenolnih spojeva, te ima veći antioksidacijski kapacitet i antimikrobno djelovanje. Eterična ulja imaju značajnu antimikrobnu aktivnost, čak značajno veću u odnosu na ekstrakte lavande.
lavanda; eterična ulja; fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet; antimikrobna aktivnost
nije evidentirano
engleski
Antioxidant and antimicrobial activity of essential oils and extracts of lavander
nije evidentirano
lavander; essential oils; polyphenols; antioxidant capacity; antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
17.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb