Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.) (CROSBI ID 358590)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pejić, Mara
Tomas, Srećko
Bucić-Kojić, Ana
hrvatski
Utjecaj uvjeta sušenja i ekstrakcije na sadržaj fenolnih tvari u ekstraktima ploda divlje ruže (Rosa canina L.)
U radu je ispitivan utjecaj temperature ekstrakcije (40 80 °C), sastava otapala(volumni udio 96%-tnog etanola u vodenoj otopini etanola: 0-100% v/v) i vremena ekstrakcije (30-90 minuta) te njihova interakcija na ekstraktibilnost ukupnih fenolnih tvari i ukupnih flavonoida iz usitnjenog svježeg ploda divlje ruže (šipka). Metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije (otapalo: 30% v/v, etanol/voda, temperatura: 80 °C i vrijeme: 60 minuta) pri kojima je modelom predviđen maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari od 109, 56 mgGAE/gs.t i ukupnih flavonoida od 38, 85 mgCE/gs.t.. Određeni optimalni uvjeti dalje su primjenjivani u ekstrakciji fenolnih tvari iz sušenih uzoraka šipka. Sušenje šipka je provedeno u fluidiziranom sloju, a ispitivan je utjecaj temperature (50 70 °C) i vremena sušenja (30 – 90 minuta) te brzina strujanja zraka (1 2 m/s) i njihova interakcija na sadržaj fenolnih tvari dokaznih u ekstraktima sušenog šipka. Određeni optimalni uvjeti procesa sušenja metodom odzivnih površina su: temperatura: 70 °C, vrijeme: 90 minuta i brzina strujanja zraka: 1, 5 m/s, pri čemu je moguće ostvariti maksimalni prinos ukupnih fenolnih tvari u ekstraktu sušenog šipka od 174, 09 mgGAE/gs.t. te ukupnih flavonoida od 74, 00 mgCE/gs.t.. Prinos fenolnih tvari u ekstraktima šipka određen je spektrofotometrijskim metodama. Za opisivanje kruto-tekuće ekstrakcije fenolnih tvari uspješno je korišten kvadratni polinom koji je pokazao dobra slaganja s eksperimentalnim podacima dok je utjecaj procesa sušenja na sadržaj fenolnih tvari najbolje opisan linearnim modelom.
kruto-tekuća ekstrakcija; sušenje u fluidiziranom sloju; metoda odzivnih površina; fenolne tvari; plodovi šipka
nije evidentirano
engleski
Effect of drying and extraction conditions on the phenolic content of rosehip fruit extracts (Rosa canina L.)
nije evidentirano
solid-liquid extraction; fluid-bed drying; response surface methodology; phenolic compound; rosehip fruit
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
18.03.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek