Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri (CROSBI ID 162857)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 3; 66-80

Podaci o odgovornosti

Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir

hrvatski

Utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti "Buža" i "Leccino" u Istri

Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj roka berbe na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorte 'Leccino' i 'Buža ' koje su uzgajane na dva različita lokaliteta, na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz obalu mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana-Buzet). Berba je obavljena u dva karakteristicna roka s ujednačenim stupnjem zrelosti plodova na obje lokacije. Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, stearinske, oleinske, linolne, linolenske, gadoleinske i arahinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno o roku berbe. Pod utjecajem ranijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitinske kiseline u uljima obiju sarti s hladnijeg područja, stearinske i arahinske kiselina u uljima sorte 'Leccino' s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sarti iz toplijeg područja, linolne kiseline u uljima sorte Buža iz hladnijeg područja te linolne, linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte 'Leccino's obje lokacije. Pod utjecajem kasnijeg roka berbe bile su niže vrijednosti sadržaja: palmitin- ske kiseline u uljima sorte 'Leccino' s toplijeg područja, oleinske kiseline u uljima obiju sarti iz hladnijeg područja, linolne i arahinske kiseline u uljima sorte 'Buza' iz toplijeg područja te linolenske i gadoleinske kiseline u uljima sorte 'Buža' s oba područja.

maslinovo ulje ; masno-kiselinski sastav ; rok berbe

nije evidentirano

engleski

Influence of harvest times on the fatty acid composition of extra virgin olive oil of Buza and Leccino varieties in Istria

nije evidentirano

olive oil ; fatty-acid composition ; harvest period

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32 (3)

2009.

66-80

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice