Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri (CROSBI ID 162870)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir
hrvatski
Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri
Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj lokacije maslinika na masno kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Masno- kiselinski sastav odredivan je u ekstra djevčanskim uljima dobivenim od sarti "Leccino" i "Buža« koje su uzgajai na dva različita lokaliteta na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz oba mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana-Buzet). Mjerenjem temperatura u fazi zrenja ploda utvrđeno je da je lokacija Barbariga primila višu sumu aktivnih temperatura za sve istraživane pragove od 7.0, 10.0, 12.5 i 15.00 Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, palmitoinske, oleinske, stearinske, linolne, linolenske, arahinske te gadoleinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno 0 lokalitetu i sorti. Znacajno veće količine oleinske, linolne i linolenske kiseline utvrđene su u uljima sorte 'Leccino' u hladnijem području, a kod sorte 'Buža' u toplijem području. Veće količine palmitinske i manje količine stearinske i arahinske kiseline utvrđene su u uljima obiju sorti u toplijem području, dok je sadržaj gadoleinske kiseline u ulju sorte 'Buža' bio veći u toplijem području.
maslinovo ulje ; masno- kiselinski sastav ; lokacija
nije evidentirano
engleski
The effect of olive-grove location on fatty-acid content of extra virgin olive oil of Buza and Leccino sorts in Istria
nije evidentirano
olive oil ; fatty-acid composition ; location
nije evidentirano