Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri (CROSBI ID 162870)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri // Glasnik zaštite bilja, 32 (2009), 3; 53-65

Podaci o odgovornosti

Benčić, Đani ; Čoga, Lepomir ; Krapac, Marin ; Moslavac, Tihomir

hrvatski

Utjecaj lokacije maslinika na masno-kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorti Buža i Leccino u Istri

Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj lokacije maslinika na masno kiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Masno- kiselinski sastav odredivan je u ekstra djevčanskim uljima dobivenim od sarti "Leccino" i "Buža« koje su uzgajai na dva različita lokaliteta na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz oba mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana-Buzet). Mjerenjem temperatura u fazi zrenja ploda utvrđeno je da je lokacija Barbariga primila višu sumu aktivnih temperatura za sve istraživane pragove od 7.0, 10.0, 12.5 i 15.00 Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, palmitoinske, oleinske, stearinske, linolne, linolenske, arahinske te gadoleinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno 0 lokalitetu i sorti. Znacajno veće količine oleinske, linolne i linolenske kiseline utvrđene su u uljima sorte 'Leccino' u hladnijem području, a kod sorte 'Buža' u toplijem području. Veće količine palmitinske i manje količine stearinske i arahinske kiseline utvrđene su u uljima obiju sorti u toplijem području, dok je sadržaj gadoleinske kiseline u ulju sorte 'Buža' bio veći u toplijem području.

maslinovo ulje ; masno- kiselinski sastav ; lokacija

nije evidentirano

engleski

The effect of olive-grove location on fatty-acid content of extra virgin olive oil of Buza and Leccino sorts in Istria

nije evidentirano

olive oil ; fatty-acid composition ; location

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32 (3)

2009.

53-65

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija

Poveznice