Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidativno i antimikrobno djelovanje kadulje i majčine dušice (CROSBI ID 358756)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Šćulac, Elena Antioksidativno i antimikrobno djelovanje kadulje i majčine dušice / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Šćulac, Elena

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Antioksidativno i antimikrobno djelovanje kadulje i majčine dušice

Kadulja i majčina dušica aromatske su i ljekovite biljke kojima se zbog visoke koncentracije fenolnih spojeva pripisuje antimikrobno i antioksidativno djelovanje. Cilj ovoga rada bio je stoga odrediti ukupne fenole i flavonoide spektrofotometrijski, antioksidativni kapacitet primjenom DPPH metode te antimikrobnu aktivnost primjenom turbidimetrijske metode na test mikroorganizmima Staphylococcus aureus 3045 i Escherichia coli 3014. Određivanje je provedeno na četiri uzoraka: majčina dušica, kadulja s otoka Brača, kadulja iz Pirovca i kadulja s otoka Paga .U svim uzorcima kadulje određena je veća koncentracija ukupnih fenola nego u majčinoj dušici, a među istraživanim kaduljama najviše ukupnih fenola određeno je u kadulji s otoka Paga. Ukupni flavonoidi u svim uzorcima određeni su u podjednakim koncentracijama. Antioksidativna aktivnost bila je u dobroj korelaciji s koncentracijom ukupnih fenola tj u uzorcima s većom koncentracijom ukupnih fenola određen je i veći antioksidacijski kapacitet. Rezultati turbidimetrijske metode su pokazali da je od ekstrakata kadulje (K1, K2 i K3), najveći stupanj inhibicije na rast ispitivanih bakterija ; E. Coli i S. aureus, pokazao ekstrakt K2.

kadulja; majčina dušica; fenoli; antioksidacijsko i antimikrobno djelovanje

nije evidentirano

engleski

Antioxidative and antimicrobial effect of Salvia officinalis L. and Thymus serpyllum L.

nije evidentirano

Salvia officinalis L.; Thymus serpyllumL.; phenols; antioxidative and antimicrobial effect

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

01.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija