Antioksidativno i antimikrobno djelovanje ekstrakta cvijeta samonikle i kultivirane bazge(Sambucus nigra L.) (CROSBI ID 358780)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jelovac, Nuša
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Antioksidativno i antimikrobno djelovanje ekstrakta cvijeta samonikle i kultivirane bazge(Sambucus nigra L.)
Svrha ovog rada bila je ispitati količinu fenolnih spojeva i flavonoida, antioksidativni kapacitet i antimikrobno djelovanje u ekstraktu suhog cvijeta bazge (Sambucus nigra L.) ubrane na tri geografska područja Republike Hrvatske, tj. u okolici Zagreba i Pule, na području Like te u kultiviranoj bazgi iz okolice Zagrebe. Ukupni fenoli i flavonoidi određeni su upotrebom spektrofotometrijskih metoda, antioksidacijski kapacitet DPPH metodom, a antimikrobno djelovanje turbidimetrijskom metodom na test mikroorganizmima Staphylococcus aureus 3045 i Escherichia coli 3014. Svi rezultati se međusobno razlikuju u ovisnosti o lokaciji berbe. Koncentracija ukupnih fenola je najveća u ekstraktu suhog cvijeta bazge ubrane na području Zagreba, dok je najviša koncentracija flavonoida u ekstraktu kultivirane bazge. Vrijednosti dobivene za antioksidativnu aktivnost u dobroj su korelaciji s vrijednostima koncentracije ukupnih fenola što znači da bazga s područja Zagreba ima najviši antioksidacijski kapacitet, a kultivirana bazga najniži. Rezultati turbidimetrijske metode pokazuju da ekstrakt bazge ubrane na području Zagreba pokazuje najjače antimikrobno djelovanje na test mikroorganizme E.coli i S. aureus.
bazga; fenoli; flavonoidi; antioksidacijsko i antimikrobno djelovanje
nije evidentirano
engleski
Antioxidative and antimicrobial effect of natural and cultivated elder flower (Sambucus nigra L.)
nije evidentirano
elder flower; phenols; antioxidative and antimicrobial effect
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
01.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb