Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente sa šećernom bolesti (CROSBI ID 358909)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nol, Luka Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente sa šećernom bolesti / Magdić, Damir (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Nol, Luka

Magdić, Damir

hrvatski

Optimiranje tjednog jelovnika za adolescente sa šećernom bolesti

Cilj rada bio je optimirati tjedni jelovnik za muškog adolescenta sa šećernom bolesti primjenom računalnog programa LINDO. U programu su s tim ciljem uneseni nutricionistički podaci za korištene namirnice i ograničenja s obzirom na RDA preporuke. Tako su dobiveni optimalni obroci koji zadovoljavaju sve nutritivne potrebe oboljelog adolescenta. Jelovnik je s obzirom na sastav namirnica primjeren za ljetno razdoblje. Na temelju dobivenih rezultata sastavljeni su obroci za svaki dan u tjednu i prikazani u pripadajućim tablicama. Optimiranjem je postignuta prosječna cijena oboka od 30, 17 kuna. Rezultati u odnosu na ograničenja su unutar granica uz mala odstupanja. Primjenom linearnog programiranja i računalnog programa LINDO znatno je olakšan rad i ubrzan postupak optimiranja jelovnika. Ujednačena je i cijena obroka po danima u skladu sa zadatkom rada.

dijabetes; nutrijenti; dijabetička prehrana; linearno programiranje

nije evidentirano

engleski

Optimization of weekly menu for adolescent with diabetes

The aim of this work was to optimize menu for adolescent with diabetes using computer programme LINDO. The nutritional values for used food and restrictions regarding the RDA recommendations have been entered in program. Obtained optimal rations satisfy all nutritional needs of the adolescent. With the obtained results we composed the menu for each day in the week and shown them in tables. With the optimization we achived average menu price of 30,17 kuna. Results are within the limits with little deviations. With the use of linear programming and computer programme lindo the work has been eased and accelerated. The meal price has been standardized, what was the aim of this work.

diabetes; nutrients; diabetical diet; linear programming

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

22.07.2009.

obranjeno

109:508579

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice