Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem. (CROSBI ID 562424)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Budžaki, Sandra
hrvatski
Čuvanje hrane primjenom niskih temperatura. Konzerviranje hlađenjem.
Konzerviranje hlađenjem provodi se do temperatura koje predstavljaju temperaturu smrzavanja staničnog soka namirnice. Izbor najprikladnijeg načina hlađenja ovisi o vrsti namirnice, brzini kojom se želi provesti hlađenje, temperaturi i trajanju čuvanja odnosno transporta. U prehrambenoj industriji za održavanje niskih temperatura unutar rashladnih komora koriste se parni rashladni uređaji. Uspješnost provođenja postupka konzerviranja hlađenjem ovisi o usklađenost svih faza kroz koje prolazi namirnica od branja (klanja) do krajnjih potrošača.
konzerviranje; kvarenje namirnica; meso; voće; povrće; stanično disanje; sustavi za hlađenje; latentna toplina isparavanja; rashladni učin
nije evidentirano
engleski
Preservation of food at low temperatures. Cooling preservation
nije evidentirano
preservation; deterioration; meat; fruit; vegetable; respiration; refrigeration systems; latent heat of evaporation; cooling effect
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Savjetovanje: Primjena rashladnih sustava
pozvano predavanje
10.12.2009-10.12.2009
Osijek, Hrvatska