Mogućnosti zbrinjavanja vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja (CROSBI ID 163106)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Palčić, Igor ; Benčić, Đani ; Moslavac, Tihomir
hrvatski
Mogućnosti zbrinjavanja vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja
Maslinarstvo Republike Hrvatske u snažnom su usponu. Razlog su tome prirodne blagodati koje omogućuju proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće. Površine pod kulturom masline rastu iz godine u godinu. Kako se većina plodova masline prerađuju u maslinovo ulje, porastom količine prerađenih plodova raste i količina dobivenih nusprodukata tijekom procesa ekstrakcije maslinovog ulja. Nusprodukti su u prvom redu komina i vegetabilna voda. U Hrvatskoj se godišnje prema gruboj procjeni proizvede oko 55, 250, 000 litara vegetabilne vode. U radu su na osnovi citata iz znanstvenih i stručnih radova opisane glavne tehnologije zbrinjavanja vegetabilne vode: biološke, kemijske, fizikalne, mikrobiološke, biotehnološke metode te metoda ekstrakcije korisnih spojeva iz vegetabilne vode i njeno direktno izlijevanje na poljoprivredne površine. Od opisanih metoda za uvjete u Hrvatskoj preporučene su: anaerobna razgradnja, neutralizacija pomoću kalcija, izlijevanje na poljoprivredne površine i ekstrakcija korisnih tvari.
vegetabilna voda; zbrinjavanje; valorizacija
nije evidentirano
engleski
Treatment possibilities of vegetative water appearing in the process of olive oil extraction
nije evidentirano
vegetative water; treatment; valorization
nije evidentirano