Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka (CROSBI ID 359021)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tomas, Ana Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka / Slačanac, Vedran (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Tomas, Ana

Slačanac, Vedran

hrvatski

Kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka

U ovom radu pokušat ću opisat na koji način i s kojim metodama se provodi kontrola i ocjenjivanje kakvoće mlijeka, te kolika je važnost tih analiza u prehrambenoj tehnologiji. Kako bi se te metode mogle pravilno koristiti, potrebno je prethodno dobro poznavati osnovna fizikalna, kemijska, biološka i mikrobiološka svojstva mlijeka tj. temeljne zahtjeve kakvoće mlijeka. Mlijeko je biološka tekućina, vrlo složenog sastava, žućkasto-bijele boje, karakteristična okusa i mirisa, koju izlučuje mliječna žlijezda ženki sisavaca ili žene, određeno vrijeme nakon poroda. Pod pojmom mlijeko podrazumijevamo kravlje mlijeko, dok se ostale vrste moraju istaknuti oznakom („ovčje”, „kozje”, „bivolje“, „koblje“, „devino“, i sl). Te vrste mlijeka sadržavaju iste sastojke, ali udjeli i međusobni odnosi sastojaka, pa i njihova struktura mogu biti vrlo različiti. Zbog toga se vrste mlijeka razlikuju prema prehrambenim, fizikalno-kemijskim i tehnološkim osobinama. Mlijeko je sirovina koju možemo preraditi u mnoge mliječne prerađevine, a pojedini sastojci mlijeka koriste se u mnogim granama prehrambene industrije, ali u zadnje vrijeme i farmacije, sportske prehrane i sl. Mlijeko sadrži vodu i suhu tvar mlijeka. Najvažniji sastojci u suhoj tvari mlijeka su tehnološki iskoristivi, kao što su mliječna mast, bjelančevine i mliječni šećer, a osim gornjih sastojaka, s prehrambenog su gledišta važne još i mineralne tvari, vitamini itd.

mlijeko; kontrola kakvoće; ocjenjivanje

nije evidentirano

engleski

Milk quality, contoling and evaluation

Control and evaluation of quality milk is a very wide process of testing milk. Properties and composition of milk depends on many factors, which arise because of certain differences. For measuring the quality of the milk samples were taken for determination of protein, fat, freezing point, the number of microorganisms, the number of somatic cells and to determine inhibitornih matter. Some methods are described as Gerbera method of determining the share of fat, protein by Kjeldahl determination, determination of freezing point and determining the number of microorganisms. Besides the analysis and testing are essential organoleptic characteristics of milk: the color, smell, taste, appearance and consistency with organoleptic should be careful about errors that occur there. This method of testing the quality of milk are internationally recognized as the use regulations and the IDF, AOAC and the WHO.

milk; quality control; evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

03.10.2009.

obranjeno

109:492692

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice