Razlike u sastavu kozjeg i kravljeg mlijeka i terapijska primjena kozjeg mlijeka (CROSBI ID 359027)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Boc, Martina
Slačanac, Vedran
hrvatski
Razlike u sastavu kozjeg i kravljeg mlijeka i terapijska primjena kozjeg mlijeka
Kozjem mlijeku se danas pridaje sve veća pažnja. U odnosu na ostale vrste mlijeka, proizvodnja kozjeg mlijeka je u najvecem porastu. Iako je sastav kozjeg i kravljeg mlijeka u osnovi vrlo sličan, kozje mlijeko ima znatne dijetetske i terapijske prednosti. Nažalost, ono je puno slabije istraženo. Ovaj rad sadrži pregled glavnih sastojaka kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim. Poseban je naglasak na okusu i zdravstvenoj vrijednosti kozjeg mlijeka kao i na glavnim proizvodima od kozjeg mlijeka (siri fermentirani napitci).
kozje mlijeko; kravlje mlijeko; sastav; terapijska primjena kozjeg mlijeka
nije evidentirano
engleski
Differences in goat's and cow's milk composition with a regard to therapeutic quality of goat's milk
Goat's milk today gets more and more attention. In comparison with other types of milk, the production of goat's milk increases the most. Although, the basic composition of goat's and cow's milk is very similar, goat's milk has an important dietetic and therapeutic advantages. In spite of that goat's milk is less explored. In this paper all main components of goat's milk are compared with cow's milk. Special emphasis is given on taste and therapeutic value of goat's milk and goat's milk products (cheese and fermented milk).
goat's milk; cow's milk; composition; therapeutic use of goat's milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
05.10.2009.
obranjeno
109:430795
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek