Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba hranidbene vrijednosti ulja uljarica najčešće korištenih u Europi (CROSBI ID 163238)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Stana, Jaroslav ; Večerek, Vladimir Usporedba hranidbene vrijednosti ulja uljarica najčešće korištenih u Europi // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 5; 243-261

Podaci o odgovornosti

Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Stana, Jaroslav ; Večerek, Vladimir

hrvatski

Usporedba hranidbene vrijednosti ulja uljarica najčešće korištenih u Europi

Istražena je hranidbena vrijednost u Europi najviše korištenih biljnih ulja 5 vrsta uljarica: Uljane repice (Brassica napus L.), običnog suncokreta (Helianthus annuus L.), vrtnog maka (Papaver somniferum L.), običnog lana (Linum usitatissimum L.) i soje (Soja hispida Moench), te njihovih najznačajnijih sorti. Rezultati istraživanja pokazali su da se je u repičinom ulju kod svih sorti odnos ω3 FA : ω6 FA kretao u poželjnom rasponu (1:5). Suncokretovo ulje sadržavalo je prije svega ω6 masne kiseline (FA), osobito linolnu i njezin izomer linol-elaidinsku kiselinu (C18:2n6c + C 18:2n6t) dok je sadržaj ω 3 masnih kiselina (α linolenska C 18:3n3) bio nizak. Laneno ulje predivih sorti lana sadržavalo je veću količinu ω 3 FA (α linolenska) i manju ω 6 FA (linolna/linol-elaidinska) pa je odnos ω 3 FA : ω 6 FA (1:0, 3) bio idealan. Ove pozitivne dijetetske osobine nisu imala ulja ostalih sorti lana, osobito sorte Jantar, Amon i Lola. Makovo ulje, koje se zbog ugodnog okusa koristi prije svega u prehrambenoj industriji s nutritivnog gledišta predstavljalo je izvor ω 6 FA (linolne / linol-elaidinske kiseline), te slično kao i suncokretovo ulje imalo nepovoljan odnos ω 3 FA i ω 6 FA. Rezultati istraživanja pokazali su da se sojino ulje može s dijetetskog gledišta ocijeniti kao kvalitetno ulje za prehranu ljudi i životinja. Sadrži dovoljnu količinu ω 6 (linolna kiselina i njen izomer linol-elaidinska kiselina C 18:2n6c + C 18:2n6t) i ω 3 masnih kiselina (α linolenska C 18:3n3) koje su u optimalnom odnosu.

Biljna ulja; masne kiseline; repica; suncokret; mak; lan; soja

nije evidentirano

engleski

Comparison of nutritional value of oil from oil plants most frequently used in Europe

nije evidentirano

plant oils; fatty acids; rapeseed; sunflower; poppy; flax; soya

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51 (5)

2009.

243-261

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Veterinarska medicina