Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji (CROSBI ID 562594)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica, Lončarić, Sanja ; Žakula, Miroslav ; Munka, Silvija ; Abramović, Ivana
hrvatski
Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji
Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost proizvodnje soka jagode na liniji inicijalno predviđenoj za preradu jabuke. Ovim istraživanjem jagoda je prije prešanja obrađena na četiri načina radi eventulnog lakšeg prešanja i većeg iskorištenja. Prije prešanja jagoda je samo dezintegrirana, dezintegrirana te blanširana, dezintegrirana i obrađena maceracijskim enzimima, te dezintegrirana, blanširana i obrađena maceracijskim enzimima. Nakon prešanja dobiveni su mutni sokovi koji su pasterizirani i punjeni u odgovarajuću ambalažu. Pri tome je izračunato iskorištenje, a u sokovima je određena suha tvar, ukupna kiselost, pH vrijednost te šećeri uobičajenim fizikalno-kemijskim metodama. Senzorska ocjena boje, mirisa, izgleda i okusa sokova provedena je metodom bodovanja. Dobiveni rezulati upućuju da se na liniji može uspješno proizvoditi sok od jagode i najveće iskorištenje postignuto je u procesu u kojem je provedeno blanširanje i obrada maceracijskim enzimima Svi dobiveni sokovi imali su slična fizikalno-kemijska svojstva. Senzorski najbolje ocjenjeni su sokovi u čijoj proizvodnji je provedeno blanširanje i obrada maceracijskim enzimima te samo obrada maceracijskim enzimima.
jagoda; proizvodnja soka; senzorsko ocjenjivanje; iskorištenje
nije evidentirano
engleski
Cloudy strawberry juice producing on mini scale pilot plant
nije evidentirano
strawberry; juice producing; sensorial evaluation; yield
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma
predavanje
21.04.2010-24.04.2010
Mali Lošinj, Hrvatska