Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji (CROSBI ID 562594)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica, Lončarić, Sanja ; Žakula, Miroslav ; Munka, Silvija ; Abramović, Ivana Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji. 2010

Podaci o odgovornosti

Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica, Lončarić, Sanja ; Žakula, Miroslav ; Munka, Silvija ; Abramović, Ivana

hrvatski

Proizvodnja voćnog soka od jagode na mini liniji

Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost proizvodnje soka jagode na liniji inicijalno predviđenoj za preradu jabuke. Ovim istraživanjem jagoda je prije prešanja obrađena na četiri načina radi eventulnog lakšeg prešanja i većeg iskorištenja. Prije prešanja jagoda je samo dezintegrirana, dezintegrirana te blanširana, dezintegrirana i obrađena maceracijskim enzimima, te dezintegrirana, blanširana i obrađena maceracijskim enzimima. Nakon prešanja dobiveni su mutni sokovi koji su pasterizirani i punjeni u odgovarajuću ambalažu. Pri tome je izračunato iskorištenje, a u sokovima je određena suha tvar, ukupna kiselost, pH vrijednost te šećeri uobičajenim fizikalno-kemijskim metodama. Senzorska ocjena boje, mirisa, izgleda i okusa sokova provedena je metodom bodovanja. Dobiveni rezulati upućuju da se na liniji može uspješno proizvoditi sok od jagode i najveće iskorištenje postignuto je u procesu u kojem je provedeno blanširanje i obrada maceracijskim enzimima Svi dobiveni sokovi imali su slična fizikalno-kemijska svojstva. Senzorski najbolje ocjenjeni su sokovi u čijoj proizvodnji je provedeno blanširanje i obrada maceracijskim enzimima te samo obrada maceracijskim enzimima.

jagoda; proizvodnja soka; senzorsko ocjenjivanje; iskorištenje

nije evidentirano

engleski

Cloudy strawberry juice producing on mini scale pilot plant

nije evidentirano

strawberry; juice producing; sensorial evaluation; yield

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma

predavanje

21.04.2010-24.04.2010

Mali Lošinj, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija