Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena kvalitete džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću (CROSBI ID 562595)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Pedisić, Sandra ; Kezić, Nataša Procjena kvalitete džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću. 2010

Podaci o odgovornosti

Levaj, Branka ; Dragović-Uzelac, Verica ; Pedisić, Sandra ; Kezić, Nataša

hrvatski

Procjena kvalitete džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću

Cilj ovog rada bio je odabir optimalne recepture džema i ekstra džema od višnje i višnje maraske sa smanjenom energetskom vrijednošću procjenom njihove kvalitete. U plodovima i u proizvodima određen je fizikalno-kemijski sastav te količine fenolnih spojeva i antocijana. Pripremljenim proizvodima je izmjerena čvrstoća, a senzorski su ocijenjeni tehnikom jednostavnog niza. Plodovi višnje maraske imaju veći udio suhe tvari, ukupnih i reducirajućih šećera, saharoze te su i plodovi i proizvodi višnje maraske bogatiji antocijanima i fenolnim spojevima u odnosu na plodove višnje. Ekstra džemovi zbog većeg udjela voća imaju veće količine antocijana i fenolnih spojeva u odnosu na džemove. Povećanje koncentracije dodanog komercijalnog pektinskog preparata više je utjecalo na čvrstoću džema nego povećanje udjela voća i suhe tvari. Prema senzorskoj ocjeni pokazalo se da je između ispitanih receptura najprihvatljivija ona za džem od višnje sa 45 % suhe tvari i 0, 5 % pektinskog preparata i ona za ekstra džem od višnje maraske s 30 % suhe tvari i 0, 3 % pektinskog preparata.

višnja; višnja maraska; želirani proizvodi; fenolni spojevi; čvrstoća; pektinski preparati

nije evidentirano

engleski

Quality evaluation of energy reduced sour cherry and sour cherry marasca jam and extra jam

nije evidentirano

sour cherry; sour cherry marasca; jelly products; phenolics; gel strength; commercial pectin

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Drugi hrvatski kongres ruralnog turizma

predavanje

21.04.2010-24.04.2010

Mali Lošinj, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija