Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja svježih krem sireva i mliječnih namaza u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d. (CROSBI ID 359098)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bušić, Arijana Proizvodnja svježih krem sireva i mliječnih namaza u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d. / Slačanac, Vedran (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Bušić, Arijana

Slačanac, Vedran

hrvatski

Proizvodnja svježih krem sireva i mliječnih namaza u Tvornici mliječnih proizvoda Belje d.d.

Mlijeko i vrhnje se najprije trebaju tehnološki pripremiti, da bi dobili kvalitetan svježi krem sir i mliječni namaz. Mlijeko odlazi na prijemno, kemijsko i mikrobiološko laboratorijsko ispitivanje, dok vrhnje mora proći samo prijemno i mikrobiološko ispitivanje. Nakon toga mlijeko se zaprima u uređajima za prijem mlijeka i vrhnja, te odlazi na toplinsku obradu, tj. pasterizaciju. Svježi krem sir je vrsta svježeg sira koji je dobiven iz tipiziranog vrhnja, a Tvornica mliječnih proizvoda “Belje” proizvodi abc svježi krem sir i to: clasic, pikant, povrće, šunka i vlasac. Osnovna sirovina za dobivanje abc svježih krem sireva je 10 % vrhnje. Vrhnje sa 10% mliječne masti se zaprima sa temperaturom od 24°C. U proizvodnji svježih krem sireva s dodatcima kao što su paprika, vlasac i hren potrebna je pasterizacija tih dodataka u Stephan cutteru. Mliječni namaz je mliječna prerađevina, tip emulzije voda u ulju, dobiven od određenih mliječnih komponenti. Tvornica mliječnih proizvoda “Belje” proizvodi mliječni namaz pod imenom vajkrem. Osnovna sirovina za dobivanje vajkrema svježih krem sireva je 36 % vrhnje, vrhnje sa 36% mliječne masti se zaprima sa temperaturom od 24°C.

mlijeko; vrhnje; svježi krem sir; mliječni namaz; tvornica mliječnih proizvoda “Belje”

nije evidentirano

engleski

Production of fresh cream cheeses and spread cheeses in Belje dairy factory

Milk and cream first must be technologically prepared to get quality fresh cheese and milk layer. Milk goes to admisssionary, chemical and microbiological laboratory examination, while cream only needs to be admisssionary and microbiologicaly tested. After that milk is stored in milk and cream receiving devices and then goes to heat treatment, i.e. pasteurization. Fresh cream cheese is a brand of cheese which is made out of typizied cream and factory of milk products „Belje“ produces abc fresh cheese of following types: classic, spicy, vegetables, ham and chives. Basic raw in making abc fresh cream cheese is 10% of cream. Cream which contains 10% of milk fat is stored on temperature of 24°C. In making fresh cream cheese with additives like pepper, chives and horse radish, these additives need to be pasteurizied in Stephan cutter. Milk layer is a derivative of milk, type of emulsion of water in oil, which is made out of specific milk components. Factory of milk products „Belje“ produces milk layer named vajkrem. Basic raw in making vajkrem fresh cream cheese is 36% of cream. Cream which contains 36% of milk fat is stored on temperature of 24°C.

milk; cream; fresh cheese; spread cheese; factory of milk products „Belje“

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

25.06.2009.

obranjeno

109:112729

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice