Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa proizvodnje na antioksidacijski kapacitet soka jagode (CROSBI ID 359149)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lipar, Vedran Utjecaj procesa proizvodnje na antioksidacijski kapacitet soka jagode / Dragović-Uzelac, Verica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Lipar, Vedran

Dragović-Uzelac, Verica

hrvatski

Utjecaj procesa proizvodnje na antioksidacijski kapacitet soka jagode

Istraživanje je provedeno na jagodama sorte Alba. U ovom radu proučavan je utjecaj procesa proizvodnje na antioksidacijski kapacitet soka jagode. Antioksidacijski kapacitet odreĎivan je uporabom triju metoda: DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal) metode, ABTS (radikal kation 2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)) metode i FRAP metode (eng. Ferric Reduction Antioxidant Power), a rezultati su izraženi u mmol Trolox ekvivalenta na kg suhe tvari uzorka za ABTS i DPPH, dok su rezultati za FRAP izraženi u mmol Fe2+ na kg suhe tvari uzorka. Dobiveni rezultati pokazuju da svježa jagoda i preraĎevine od jagode imaju visoke vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta. Antioksidacijski kapacitet u uzorcima dobivenih iz blanširane pulpe jagoda niži je od onih iz neblanširane. U sokovima proizvedenim iz depektinizirane kaše jagode odreĎen je veći antioksidacijski kapacitet. DPPH, ABTS i FRAP metode nisu sasvim usporedive budući da su rezultati dobiveni DPPH metodom različiti od rezultata dobivenih ABTS i FRAP metodom.

jagoda; antioksidacijski kapacitet; ABTS; DPPH; FRAP

nije evidentirano

engleski

Influence of processing on antioxidant capacity of strawberry juice

nije evidentirano

strawberry; antioxidant capacity; ABTS; DPPH; FRAP

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

02.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija