Utjecaj procesa proizvodnje na antioksidacijski kapacitet soka jagode (CROSBI ID 359149)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lipar, Vedran
Dragović-Uzelac, Verica
hrvatski
Utjecaj procesa proizvodnje na antioksidacijski kapacitet soka jagode
Istraživanje je provedeno na jagodama sorte Alba. U ovom radu proučavan je utjecaj procesa proizvodnje na antioksidacijski kapacitet soka jagode. Antioksidacijski kapacitet odreĎivan je uporabom triju metoda: DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal) metode, ABTS (radikal kation 2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)) metode i FRAP metode (eng. Ferric Reduction Antioxidant Power), a rezultati su izraženi u mmol Trolox ekvivalenta na kg suhe tvari uzorka za ABTS i DPPH, dok su rezultati za FRAP izraženi u mmol Fe2+ na kg suhe tvari uzorka. Dobiveni rezultati pokazuju da svježa jagoda i preraĎevine od jagode imaju visoke vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta. Antioksidacijski kapacitet u uzorcima dobivenih iz blanširane pulpe jagoda niži je od onih iz neblanširane. U sokovima proizvedenim iz depektinizirane kaše jagode odreĎen je veći antioksidacijski kapacitet. DPPH, ABTS i FRAP metode nisu sasvim usporedive budući da su rezultati dobiveni DPPH metodom različiti od rezultata dobivenih ABTS i FRAP metodom.
jagoda; antioksidacijski kapacitet; ABTS; DPPH; FRAP
nije evidentirano
engleski
Influence of processing on antioxidant capacity of strawberry juice
nije evidentirano
strawberry; antioxidant capacity; ABTS; DPPH; FRAP
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
02.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb