Sirevi svijeta (CROSBI ID 563487)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Mikulec, Nataša
hrvatski
Sirevi svijeta
U svijetu ima oko 2000 različitih naziva za oko 400-1000 vrsta sira. Sirevi se razlikuju po vrsti mlijeka od koje su proizvedeni, kemijskom sastavu, stupnju zrelosti, konzistenciji i zemlji podrijetla. Danas poznata imena sireva (Ementalac, Roquerfort, Gauda, Parmezan) svoj međunarodni ugled stekli su zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji lokalne proizvodnje. Lokaliteti u pojedinim zemljama razlikuju se prema specifičnosti proizvodnje sira. Tako npr. u Francuskoj postoji preko 100 različitih vrsta sireva proizvedenih od kozjeg mlijeka. Svaki sir trebao bi imati definirani vanjski izgled, konzistenciju, boju, miris i okus. Masa sira može varirati od nekoliko desetaka grama (svježi kozji sirevi) pa do stotinu kilograma (Ementalac). Tijekom zrenja koje može trajati od nekoliko dana pa do dvije godine formira se okus varira od blagog do pikantnog. Pojedine zemlje proslavljene su zahvaljujući svjetski poznatim sirevima kao što su Parmezan i Mozzarela u Italiji, Gauda i Edamac u Nizozemskoj, Camembert i Roquerfort u Francuskoj, Ementalac i Gruyere u Švicarskoj te Fetta u Grčkoj. Iako mala zemlja, Hrvatska se odlikuje velikim brojem tradicionalnih sireva. Neki od njih postali su poznati i u svjetskim razmjerima poput čuvenog Paškog sira.
sir; miris i okus sira
nije evidentirano
engleski
World cheeses
nije evidentirano
cheese; cheese flavour
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Festival znanosti 2010
pozvano predavanje
19.04.2010-24.04.2010
Zagreb, Hrvatska