Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj gnojidbe na kvalitetu gomolja krumpira i sadržaj Cd (CROSBI ID 563548)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Poljak, Milan ; Ćosić, Tomislav ; Ćustić Mirjana ; Čoga Lepomir ; Pavlović, Ivan ; Horvat, Tea ; Petek, Marko Utjecaj gnojidbe na kvalitetu gomolja krumpira i sadržaj Cd // IX. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem Uloge tla u okolišu : sažeci = IX. Congress of Croatian Society of Soil Science wiith international participation Soil functions in the environment : summaries / Kisić, Ivica (ur.). Zagreb: Hrvatsko tloznanstveno društvo, 2006. str. 88-88

Podaci o odgovornosti

Poljak, Milan ; Ćosić, Tomislav ; Ćustić Mirjana ; Čoga Lepomir ; Pavlović, Ivan ; Horvat, Tea ; Petek, Marko

hrvatski

Utjecaj gnojidbe na kvalitetu gomolja krumpira i sadržaj Cd

U prehrani ljudi glavni izvor kadmija su žitarice i krumpir. Stoga je neophodno pozavati ne samo mehanizam .akumulacije Cd u gomolju već i druge mehanizme koji utječu na akumulaciju. U godini 2001. i 2002. provedeni su poljski pokusi kako bi se u tri kultivara krumpira (Victoria, Red star i Remarka) istražile razlike u: a) rekciji na gnojidbu dušikom, b) kemijskom sastavu gomolja i, c) akumulaciji Cd u gomolju. U pokuse su uključene tri lokacije Brinje, Belica i Slovinska Kovačica. Dušik je primjenjen u tri različite doze (0, 100 i 200 kg ha-l N). Gnojidba dušikom nije rezultirala povećanjem prinosa zrelih gomolja. Istovremeno razlike u kemijskom sastavu gomolja znatnije su varirale uslijed vegetacijskih prilika po lokacijama, a manje uslijed različite gnojidbe dušikom. Koncentracije Cd u gomoljima pokazuju razlike između lokacija i kultivara i u većini slučajeva su veće nego djelovanje doze gnojidbe dušikom. Istraživanja pokazuju da koncentracija Cd u gomoljima raste s povećanjem doze N i gomolji krumpira s visokim sadržajem proteina često sadrže visoke koncentracije Cd, ali još uvijek ispod MDK vrijednosti.

krumpir ; kemijski sastav ; kvaliteta ; kadmij

ISBN 953-6135-54-X

engleski

The Effect of Fertilization on Potato Tuber Quality and Cd Content

nije evidentirano

potato ; chemical composition ; quality ; cadmium

nije evidentirano

Podaci o prilogu

88-88.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

IX. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem Uloge tla u okolišu : sažeci = IX. Congress of Croatian Society of Soil Science wiith international participation Soil functions in the environment : summaries

Kisić, Ivica

Zagreb: Hrvatsko tloznanstveno društvo

Podaci o skupu

Kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s međunarodnim sudjelovanjem (9 ; 2006)

predavanje

14.06.2006-17.06.2006

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)