Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje krioprotektorske djelotvornosti trehaloze na različite uzorke mesa (CROSBI ID 359556)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Mastanjević, Krešimir Određivanje krioprotektorske djelotvornosti trehaloze na različite uzorke mesa / Kovačević, Dragan (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Mastanjević, Krešimir

Kovačević, Dragan

hrvatski

Određivanje krioprotektorske djelotvornosti trehaloze na različite uzorke mesa

U ovoj disertaciji, pomoću diferencijalne motridbene kalorimetrije (DSC) i metodom određivanja topljivosti u otopinama soli (SEP-metoda), određivana je krioprotektorska djelotvornost tijekom jednogodišnjeg skladištenja smrznutih uzoraka goveđeg i pilećeg mesa koje je prethodno iskošteno, usitnjeno, višestruko isprano destiliranom vodom te u različitim masenim omjerima pomiješano s trehalozom (w = 0, 2, 4, 6, 8 i 10%). Mjerenja DSC-om i SEP-metodom su provedena sa svim uzorcima goveđeg i pilećeg mesa neposredno nakon pripreme uzoraka te nakon 30, 90, 180 i 360 dana skladištenja u smrznutom stanju pri -30 oC. Također, radi uspredbe, na isti način (maseni udjeli, uzorci i vremenski intervali) provedeni su i eksperimenti s disaharidom maltozom. Na osnovi eksperimentalnih rezultata predloženi su korelacijski (matematički) modeli ovisnosti vrijednosti entalpija denaturacije (DSC) i koncentracija (SEP) miofibrilarnih proteina o vremenu skladištenja, vrsti mesa te masenim udjelima trehaloze i maltoze. Također, predloženi su i korelacijski modeli ovisnosti temperature denaturacije miofibrilarnih proteina (aktina i miozina) o masenim udjelima trehaloze i maltoze i vrsti mesa pri različitim intervalima skladištenja. Entalpije denaturacije miozina (ΔHm) uzoraka pilećeg i goveđeg mesa pri svim vremenskim intervalima skladištenja i pri svim masenim udjelima trehaloze i maltoze pokazuju značajnije povećanje u odnosu na entalpije denaturacije aktina (ΔHa ) što upućuje na zaključak da trehaloza i maltoza imaju bolji krioprotektorski učinak na miozin. Uspoređujući vrijednosti entalpija denaturacije miozina i aktina (ΔHm i ΔHa) uzoraka pilećeg i goveđeg mesa s dodatkom maltoze i trehaloze, neovisno o vremenu skladištenja i masenom udjelu, uzorci s dodatkom trehaloze pokazuju veće vrijednosti entalpije što upućuje na zaključak da trehaloza ima bolja krioprotektorska svojstva od maltoze. Vrijednosti entalpije denaturacije aktina i miozina (ΔHm i ΔHa) uzoraka pilećeg mesa s dodatkom trehaloze i maltoze, neovisno o vremenu skladištenja i masenim udjelima, pokazuju veće vrijednosti u odnosu na uzorke goveđeg mesa što upućuje na zaključak da trehaloza i maltoza imaju bolji krioprotektorski učinak na aktin i miozin pilećeg mesa. Povećanje vrijednosti koncentracija miofibrilarnih proteina dobivenih SEP-metodom uzoraka pilećeg i goveđeg mesa posljedica je krioprotektorskog djelovanja maltoze i trehaloze na miofibrilarne proteine goveđeg i pilećeg mesa. Koncentracije miofibrilarnih proteina povećavaju se povećanjem masenog udjela maltoze i trehaloze. Rezultati dobiveni SEP-metodom sukladni su rezultatima mjerenja s DSC-om i potvrđuju da trehaloza i maltoza imaju krioprotektorska svojstva, da je trehaloza djelotvorniji krioprotektor od maltoze te da trehaloza i maltoza imaju bolji krioprotektorski učinak na miofibrilarne proteine pilećeg mesa.

krioprotekcija miofibrilarnih proteina; pileće i goveđe meso; trehaloza; maltoza; DSC; SEP

nije evidentirano

engleski

Determination of cryoprotective effects of trehalose on different meat samples

In this dissertation, the cryoprotective effects of trehalose on beef and chicken meat, which has been deboned, minced and multiple washed with distilled water and in different mass fractions (w = 0, 2,4, 6, 8, 10%) mixed with trehalose, during one year of frozen storage by the use of differential scanning calorimetry (DSC) and salt extractable protein (SEP). DSC and SEP measurements of chicken and beef meat sample were conducted immediately after preparation and subsequently after 30, 90, 180 and 360 days of frozen storage on -30 ºC. Also for comparison, the same experiments (mass fractions, samples and time intervals) were conducted with disaccharide maltose. Based on experimental results mathematical (correlation) models of dependency of denaturation enthalpies (DSC) and protein concentrations (SEP) of myofibrillar proteins with frozen storage time and mass fractions of trehalose and maltose and meat origin were calculated. Also, mathematical (correlation) models of dependency of denaturation temperature (Tp) of myofibrillar proteins (actin and myosin) of mass fraction of trehalose and maltose on different frozen storage intervals were calculated. Myosin denaturation enthalpies (∆Hm), of chicken and beef samples for all storage time intervals and all mass fractions of trehalose and maltose, showed higher increase, then increase of actins denaturation enthalpies (∆Ha ), which leads to conclusion that both sugars have better cryoprotectve effect on myosin. Comparing the myosin and actins denaturation enthalpies (∆Hm and ∆Ha), of chicken and beef samples for all storage time intervals, with addition of trehalose and maltose, samples mixed with trehalose showed higher values of denaturation enthalpies, which leads to conclusion that tresalose showed better cryoprotective properties than maltose. Myosin’s and actins denaturation enthalpies (∆Hm and ∆Ha) of chicken samples, regardless of mass fraction of trehalose and maltose and storage time intervals, showed higher values of denaturation enthalpies, which leads to conclusion that trehalose and maltose had better cryoprotectve effect on chickens myosin and actin. Increase of myofibrillar protein concentration determined by SEP-method of chicken and beef samples is a result of cryoprotective effect of trehalose and maltose. Myofibrillar protein concentration showed increase with increase of mass fraction of trehalose and maltose. The results determined by SEP-method confirmed DSC results and approved that both trehalose and maltose had cryoprotective effects, that trehalose is better cryoprotective agent and trehalose and maltose had better cryoprotectve effect on chicken’s myofibrillar proteins.

cryoprotection of myofibrillar proteins; chicken and beef meat; trehalose; maltose; DSC; SEP

nije evidentirano

Podaci o izdanju

184

18.05.2010.

obranjeno

109:759785

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice