Pekarski proizvodi i sol (CROSBI ID 563646)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Dumančić, Gabrijela ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko ; Miškulin, Maja
hrvatski
Pekarski proizvodi i sol
Uobičajeni unos natrija (putem kuhinjske soli) za stanovništvo diljem Europe je visok i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje(prosječan unos soli u svijetu je 9 do 12 g/dan, a u Hrvatskoj: muškarci 13, 3 g/dan, žene 10, 2 g/dan). Udio unosa kuhinjske soli putem kruha i pekarskih proizvoda (”skrivena sol” u namirnicama) je 34%. Obzirtom na te podatke, pekarska industrija je pozvana da se pridruži nacionalnoj inicijativi za smanjenje unosa kuhinjske soli. Kod standardnih tipova kruha potrebno je težiti smanjenju količine soli koliko je to moguće obzirom na okus i tehnološke aspekte. Istraživanja su pokazala da redukcija kuhinjske soli može iznositi do 25% bez posljedica na kvalitetu proizvoda. Preporučava se postepena redukcija kuhinjske soli u svim pekarskim proizvodima za 10 do 25% s ciljem navikavanja potrošača na namirnice s manjim udjelom soli.
pekarski proizvodi; grickalice; smanjenje soli
nije evidentirano
engleski
Bakery products and salt
nije evidentirano
bakery products; snacks; salt reduction
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2010.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
9. međunarodni stručni simpozij "Hrvatski pekar 2010."
ostalo
12.05.2010-13.05.2010
Opatija, Hrvatska