Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pekarski proizvodi i sol (CROSBI ID 563646)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Dumančić, Gabrijela ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko ; Miškulin, Maja Pekarski proizvodi i sol. 2010

Podaci o odgovornosti

Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Dumančić, Gabrijela ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko ; Miškulin, Maja

hrvatski

Pekarski proizvodi i sol

Uobičajeni unos natrija (putem kuhinjske soli) za stanovništvo diljem Europe je visok i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje(prosječan unos soli u svijetu je 9 do 12 g/dan, a u Hrvatskoj: muškarci 13, 3 g/dan, žene 10, 2 g/dan). Udio unosa kuhinjske soli putem kruha i pekarskih proizvoda (”skrivena sol” u namirnicama) je 34%. Obzirtom na te podatke, pekarska industrija je pozvana da se pridruži nacionalnoj inicijativi za smanjenje unosa kuhinjske soli. Kod standardnih tipova kruha potrebno je težiti smanjenju količine soli koliko je to moguće obzirom na okus i tehnološke aspekte. Istraživanja su pokazala da redukcija kuhinjske soli može iznositi do 25% bez posljedica na kvalitetu proizvoda. Preporučava se postepena redukcija kuhinjske soli u svim pekarskim proizvodima za 10 do 25% s ciljem navikavanja potrošača na namirnice s manjim udjelom soli.

pekarski proizvodi; grickalice; smanjenje soli

nije evidentirano

engleski

Bakery products and salt

nije evidentirano

bakery products; snacks; salt reduction

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2010.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

9. međunarodni stručni simpozij "Hrvatski pekar 2010."

ostalo

12.05.2010-13.05.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija