Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Status uhranjenosti studenata sa Sveučilišta u Osijeku (CROSBI ID 563987)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Škoro, Vedrana ; Stojanović, Nives ; Banjari, Ines Status uhranjenosti studenata sa Sveučilišta u Osijeku // Prvi studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija - Zbornik sažetaka / Ilijazović, Aida ; Ivančić, Ema (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2010. str. 42-43

Podaci o odgovornosti

Škoro, Vedrana ; Stojanović, Nives ; Banjari, Ines

hrvatski

Status uhranjenosti studenata sa Sveučilišta u Osijeku

Uvod: Danas smo svjedoci pandemije debljine, paralelno s dobro dokumentiranom incidencijom najrazličitijih metoda kontrole tjelesne mase, brzih popularnih dijeta i poremećaja u prehrani. Nažalost, briga za stanje uhranjenosti, odnosno tjelesnu masnu nije uslijed brige za zdravlje već je reakcija na agresivni kult mršavosti. Sve su ove promjene povezane s povećanim rizikom od morbiditeta i mortaliteta uslijed velikog broja kroničnih bolesti, uključujući koronarne srčane bolesti, hipertenziju, dislipidemiju, diabetes mellitus, bolesti žuči, kao i neke tipove raka. Početak studentskog života je važan period u životu svakog pojedinca, a predstavlja period povećane odgovornosti i autonomnosti, ali ujedno rezultira lošijim zdravstvenim statusom, što uključuje lošiju prehranu i prehrambene navike, kao i rapidnu redukciju u fizičkoj aktivnosti. Cilj našeg istraživanja bio je ispitati status uhranjenosti studenata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Ispitanici i metode: Izmjerena je visina i masa 200 studenata (99 studenata i 101 studentica, 18 do 25 godina starosti), te su izračunati njihovi indeksi tjelesne mase (BMI). Korištena je podjela prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za status uhranjenosti obzirom na BMI. Rezultati: Obzirom na izračunate BMI studenata koji su sudjelovali u istraživanju, 5.0% studenata je bilo pothranjeno, 30.0% prekomjerne tjelesne mase a 6.0% pretilo. Studentice su u većoj mjeri bile normalne (76.0%) nego povećane tjelesne mase (11.0%), za razliku od studenata (43.0% normalno uhranjenih naprema 48.0% povećane tjelesne mase). Studentice su pokazale veću tendenciju prema pretjeranoj mršavosti, s 9.0% studentica koje su obzirom na BMI bile pothranjene. S druge strane, 4.0% studentica i 7.0% studenata je bilo pretilo. Zaključak: Obzirom na dobivene rezultate možemo zaključiti da su studenti češće povećane tjelesne mase i pretili dok se kod studentica može primijetiti povećana briga za mršavim izgledom.

studenti; prehrambeni status; indeks tjelesne mase; kontrola tjelesne mase

Ines Banjari je bila mentor na ovom radu

engleski

Weight status of students at the University of Osijek

nije evidentirano

students; weight status; BMI; weight practices

nije evidentirano

Podaci o prilogu

42-43.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Prvi studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija - Zbornik sažetaka

Ilijazović, Aida ; Ivančić, Ema

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

978-953-6384-65-5

Podaci o skupu

Prvi studentski kongres "Prehrana i klinička dijetoterapija"

poster

14.05.2010-16.05.2010

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija