Etnološki i kulturnoantropološki pristup kulturi obiteljske proizvodnje i uživanja alkohola (CROSBI ID 359817)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Belaj, Melanija
Rittig- Beljak, Nives dr. sc.
hrvatski
Etnološki i kulturnoantropološki pristup kulturi obiteljske proizvodnje i uživanja alkohola
U ovome radu se kultura obiteljske proizvodnje alkoholnih pića promišlja kao simbol osobnog i obiteljskog identiteta na osnovi istraživanja provedenog u vlastitoj i njoj srodnim obiteljima. Pomoću analitičkog i interpretativnog okvira stvorenog na temeljnim spoznajama etnologije i kulturne antropologije prehrane koji podrazumijeva simboličku i rodnu perspektivu te na spoznajama antropologije iskustva pokazuje se kako alkoholno piće proizvedeno u vlastitoj obitelji igra važnu ulogu u izgradnji osobnog i obiteljskog identiteta dajući pritom važan pečat i doprinos prošlosti te obitelji, odnosno oblikovanju njezine povijesti. Osim toga, na temelju istraživanja provedenog na području Zagrebačke županije kultura obiteljske proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića promišlja se u svjetlu razvoja turizma, osobito njegovih novih oblika poglavito onih koji podrazumijevaju turizam temeljen na tradicijskoj baštini odnosno nasljeđu. Pomoću sustava gastrospeaka koji su osmislili teoretičari turizma te pomoću koncepta terroira, interpretiraju se intervjui provedeni na terenu i analizira internetska stranica Turističke zajednice Zagrebačke županije te se pokazuje kako je kulturu obiteljske proizvodnje alkoholnog pića moguće promišljati i kao simbol lokalnog i regionalnog identiteta.
kultura obiteljske proizvodnje i konzumacije alkohola; etnologija i kulturna antropologija hrane i pića; ruralni; kulturni i kulinarski turizam
nije evidentirano
engleski
Ethnological and anthropological approach to the culture of family production and consumption of alcoholic beverages
nije evidentirano
culture of family production and consumption of alcoholic beverages; ethnology and cultural anthropology of food and drinks; rural; cultural and culinary tourism
nije evidentirano
Podaci o izdanju
200
17.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Filozofski fakultet u Zagrebu
Zagreb