Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski (CROSBI ID 164700)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Karoglan, Marko ; Mihaljević, Marin ; Maslov, Luna ; Osrečak, Mirela ; Jeromel, Ana ; Kozina, Bernard ; Petrić, Rikard
hrvatski
Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav grožđa kultivara Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski
Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji čime se može utjecati na povećanje vegetativne mase vinove loze i prinosa grožđa, ali i na dinamiku dozrijevanja vezanu prvenstveno uz razlike u koncentracijama šećera, ukupne kiselosti i sadržaja organskih kiselina u grožđu. Pokus je proveden u dvije godine (2006. – 2007.) na kultivarima Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski, uz tri različita intenziteta dušične gnojidbe 23 kg, 70 kg i 117 kg N/ha. Sadržaj šećera, te jabučne i limunske kiseline nije se mijenjao obzirom na intenzitet gnojidbe. Razlike su uočene u grožđu Rizlinga rajnskog 2006. godine pri gnojidbi sa 23 kg i 70 kg N/ha, te Chardonnaya pri gnojidbi s 117 kg N/ha. Ključne riječi: dušična gnojidba, šećer, ukupna kiselost, jabučna, vinska, limunska kiselina, Chardonnay, Graševina, Rizling rajnski.
dušična gnojidba; šećer; ukupna kiselost; jabučna; vinska; limunska kiselina; Chardonnay; Graševina; Rizling rajnski
nije evidentirano
engleski
Impact of nitrogen fertilization on the chemical composition of Chardonnay, Italian riesling and white Riesling grape cultivars
nije evidentirano
nitrogen fertilization; sugar; total acidity; malic; tartaric; citric acid; Chardonnay; Italian Riesling; White Riesling
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)