Paška janjetina (CROSBI ID 564636)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Mioč, Boro ; Vnučec, Ivan
hrvatski
Paška janjetina
Trupovi sisajuće janjadi tipičan su proizvod sustava uzgoja ovaca u kojem je proizvodnja mlijeka primarna djelatnost, dok je mliječno ovčarstvo Europe najviše razvijeno u njenim Sredozemnim područjima. U proizvodnji ovčjeg mlijeka koja je dominantna na otoku Pagu, meso je obično drugi važan proizvod pa janjad kolju vrlo rano, između 28 i 45 dana nakon janjenja, odnosno sa 7-15 kg žive vage. U sustavu proizvodnje ovčjeg mlijeka ovce se pripuštaju i janje jednom godišnje, a cjelokupna tehnologija je podređena maksimalnom iskorištavanju pašnjaka. U takvom sustavu janjad se brzo odvaja od majki, kolje ili odbija, i to najčešće prije nego ovce postignu vrh laktacije jer je namjera paških uzgajivača što raniji početak mužnje kako bi proizveli što više mlijeka. Meso sisajuće janjadi najviše je traženo u određenim dobima godine kad postiže najvišu cijenu, što je pokazatelj sezonske ponude takve janjetine na tržištu. Trupovi sisajuće janjadi na tržište tradicionalno dolaze s glavom, organima prsne šupljine i jetrima, te prekriveni potrbušnim lojem.
paška ovca; sisajuća janjad; trup; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Pag sheep lamb meat
nije evidentirano
Pag sheep; suckling lamb; carcass; meat quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
18-39.
2010.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Dani paške ovce i paškog sira - Zbornik predavanja
Pag: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)
Podaci o skupu
1. savjetovanje uzgajivača paške ovce
pozvano predavanje
03.07.2010-03.07.2010
Pag, Hrvatska