Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva (CROSBI ID 360286)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Helena Drmić Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva / Anet Režek Jambrak (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Helena Drmić

Anet Režek Jambrak

hrvatski

Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva

Primjena ultrazvuka u metodama obrade prehrambenih proizvoda se konstantno istražuje. U ovom radu, prikazan je mehanizam ultrazvučno inducirane ekstrakcije i degradacije, te primjeri istih. Primjeri uključuju ekstrakcije iz biljaka, ulja, te kao rezultat ekstrakcije proteine i bioaktivne komponente, poput polifenola, antocijanina, fenolne komponente i polisaharide. Ultrazvuk može poboljšati postojeće mehanizme ekstrakcije i degradacije, te omogućiti nove mogućnosti komercijalne ekstrakcije i degradacije. Primjena sonokemije nam nudi bolji prinos željenih komponenti, povećanu stopu ekstrakcije i degradacije, te postizanje smanjenja vremena tretiranja.

Ultrazvuk; ekstrakcija; degradacija; prehrambena tehnologija

nije evidentirano

engleski

Extraction of bioactive compounds by means of ultrasound

nije evidentirano

ultrasound; extraction; degradation; food technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

01.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija