Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva (CROSBI ID 360286)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Helena Drmić
Anet Režek Jambrak
hrvatski
Ultrazvučna ekstrakcija bioaktivnih spojeva
Primjena ultrazvuka u metodama obrade prehrambenih proizvoda se konstantno istražuje. U ovom radu, prikazan je mehanizam ultrazvučno inducirane ekstrakcije i degradacije, te primjeri istih. Primjeri uključuju ekstrakcije iz biljaka, ulja, te kao rezultat ekstrakcije proteine i bioaktivne komponente, poput polifenola, antocijanina, fenolne komponente i polisaharide. Ultrazvuk može poboljšati postojeće mehanizme ekstrakcije i degradacije, te omogućiti nove mogućnosti komercijalne ekstrakcije i degradacije. Primjena sonokemije nam nudi bolji prinos željenih komponenti, povećanu stopu ekstrakcije i degradacije, te postizanje smanjenja vremena tretiranja.
Ultrazvuk; ekstrakcija; degradacija; prehrambena tehnologija
nije evidentirano
engleski
Extraction of bioactive compounds by means of ultrasound
nije evidentirano
ultrasound; extraction; degradation; food technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
01.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb