Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 360318)

Ocjenski rad | diplomski rad

Buljan, Vedrana Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T / Slavica, Anita (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Buljan, Vedrana

Slavica, Anita

hrvatski

Matematičko modeliranje rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T

Testirana je prikladnost tri različita matematička modela kojima je opisana ovisnost nekih kinetičkih parametara rasta i proizvodnje mliječne kiseline s pomoću amilolitičke bakterije mliječne kiseline (ABMK) Lactobacillus amylovorus DSM 20531T o temperaturi uzgoja. Eksperimenti, koji su opisani ovim modelima, provedeni su u modificiranoj MRS podlozi s topljivim škrobom, kao jedinim izvorom ugljika i energije, u laboratorijskom bioreaktoru s miješalom šaržnim postupkom, pri različitim temperaturama uzgoja (t = 30 °C, 35 °C, 40 °C, 45 °C i 50 °C). Uspoređena su tri različita modela (model A, model B, model C) kojima su opisane ovisnosti brzine potrošnje supstrata (qS), maksimalne specifične brzine rasta (umaks) i brzine proizvodnje mliječne kiseline (qP) o temperaturi uzgoja (t). Prikladnost triju modela, koja su preuzeta iz literature, testirana je tako da je za svaki kinetički parametar (qS, umaks i qP) zasebno napravljena usporedba matematičkog modela A, modela B i modela C. Prikladnost ovih modela testirana je pomoću metode najmanjih kvadrata i određen je koeficijent determinacije (R2). Najbolja podudarnost vrijednosti dobivenih modelom i eksperimentalnih vrijednosti procijenjenih za ovisnost qS i qP o t postignuta je kod modela A uz R2 od 0, 884 (qS) i 0, 782 (qP). Od tri testirana modela ovisnost umaks o t najbolje je opisana modelom C (R2 = 0, 960).

matematički modeli; Lactobacillus amylovorus; šaržni uzgoj; temperatura uzgoja; brzina potrošnje škroba; specifična brzina rasta; brzina proizvodnje mliječne kiseline

nije evidentirano

engleski

Mathematical modelling of growth and lactic acid production by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T

nije evidentirano

mathematical models; Lactobacillus amylovorus; batch cultivation; temperature of cultivation; starch consumption rate; specific growth rate; lactic acid formation rate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

16.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija